Magyarország és az Orbán-kormány kerül terítékre az Európai Parlamentben

Orbán Viktor láthatóan minden percét élvezte az európai parlamenti színdarabnak.

A Sargentini-jelentés vitája az orbáni szabadságharc újabb színpadi adaptációja

Ebben az olvasatban a belpolitikai állóvizet csak egy kívülről behajított kő tudja felkavarni, amit egy segítő kéz bocsátott útjára. A nyílt politikai intervenció azonban gyakran kevésbé hatékony (gyakran visszájára fordul), a diplomácián túli hozzárendelt eszközök - legyen szó bizonyos jogosítványok megvonásáról, vagy gazdasági "ösztönzőkről" - pedig olyan szereplőket sújtanak, akiknek az objektív felelőssége nem állapítható meg.

A demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok helyzetének romlása miatt az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján a képviselők 2017 májusában arra utasították az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot (LIBE), hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról. Judith Sargentini (Zöldek, Hollandia) parlamenti jelentéstevő a jelentéstervezetet 2018. márciusban ismertette az állampolgári jogi bizottság tagjaival, akik áprilisig nyújthattak be módosító indítványokat. A jelentéshez a Kulturális és Oktatási, Költségvetés-ellenőrzési, Alkotmányügyi, és Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságok készítettek véleményt. A bizottsági szavazásra június 25-én került sor; 37 igen, 19 nem szavazattal fogadta el a szakbizottság a jelentést – idézte fel keddi közleményében az Európai Parlament magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Az Európai Parlament 15 órától vitázik a jelentésről, másnap dönt a ház arról, hogy fel kell-e lépnie az Európai Uniónak az uniós értékek megsértésének súlyos veszélye miatt. A jelentés elfogadásához az összes képviselő legalább felének, és a jelenlévők kétharmadának kell szavaznia. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hétfőn úgy értesült az Európai Parlament Jogi Szakszolgálatától, hogy a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja majd a végeredményt.

A Sargentini-jelentés vitáján jelenlévő Orbán Viktor az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans felszólalása után - hét percben - fejti ki álláspontját.

Sebastian Kurzék megszavazzák a Sargentini-jelentést, és a Néppártból is kitennék a Fideszt

Az osztrák kancellár támogatja a hetes cikkelyként ismert eljárás élesítését Magyarország ellen - mondta Kurz egy interjúban az osztrák közmédia honlapjának. Sőt, azt is leszögezte, ha tényleg elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból.Az osztrák néppárti képviselő, Ottmar Karas is felfüggesztené a Fidesz EPP-tagságát.

Az Európai Parlament első ízben kérheti a tagállamoktól, hogy indítsák el a hetes cikk szerinti eljárást egy tagállam ellen, amelyben felmerült az uniós értékek megsértésének veszélye.

A felszólalásokról percről-percre cikkünkben számolunk be, kövesse az Alfahíren a Sargentini-jelentés vitáját.