Schadl György szakmányban intézhette az egyetemi vizsgákat: utódjának is besegíthetett

Schadl György szakmányban intézhette az egyetemi vizsgákat: utódjának is besegíthetett

Lupkovics Beáta állítólag „nagyon félt” a vizsgától, de Schadl megnyugtatta, nem lesz gond, ismeri az oktatót. Lupkovics később igen szép karriert futott be: jelenleg ő végrehajtói kar elnöke.

2021. június hatodikán, hónapokkal a letartóztatása előtt Schadl Györgyöt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatója hívta fel. Pár percig magánjellegű dolgokról csevegtek, majd Schadl témát váltott. A Telex szerint a végrehajtói kar akkori elnöke arról kezdett beszélni, hogy másnap vizsgája lesz „egy kedves ismerősének”, a Borsod Megyei Önkormányzat jegyzőjének, Lupkovics Beátának. Azt is elmondta, hogy Lupkovics „nagyon fél” ettől a vizsgától, ezért jelezte neki, hogy az oktató jó barátja. Az oktató vette a lapot, egyből tudta, mit akar Schadl.

„Jó bizottság lesz. Figyelnek, és nem lesz gond”

– ezt válaszolta a tanár a lehallgatási jegyzőkönyv szerint. Lupkovics karrierje később szárnyra kapott: 2022 májusában önálló bírósági végrehajtó lett, majd 2023 tavaszán ő lett Schadl utódja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar élén. (Ekkor egyébként a bukott végrehajtó már másféle éve előzetesben volt.)

Az újabban bulvársajtóban haknizó Varga Judit neve is felmerült az ügyben

Érdekes adalék, hogy Lupkovics Beáta a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit évfolyamtársa volt a Miskolci Egyetem jogi karán. Megválasztása előtt egy héttel elterjedt egy levél, amiben Petris Csaba végrehajtó, Schadl régi bizalmasa, az egységük kimutatása és a működésük „zavartalan fenntartása érdekében” arra kérte a kar tagjait, hogy a tisztújításon öt meghatározott jelöltre (köztük Lupkovics Beátára) adják le a szavazatukat. A levélben Petris mindegyik jelölthöz rövid megjegyzést is fűzött, Lupkovicsról azt írta:

„új kollegina, aki vezetői ambíciókkal rendelkezik, és a miniszter asszony bizalmát élvezi”.

A levelet később a kar és az Igazságügyi Minisztérium is hamisítványnak nevezte, mindenesetre tény, hogy Lupkovics egyetemi évfolyamtársa volt Vargának. Mint ahogy az is, hogy Schadl Györggyel „jó ismerősök” lehettek – mi másért beszélt volna az oktatónak a vizsgáról?

Schadlról már korábban kiderült, hogy többen is számíthattak a szolgálataira. Így lehetett sikeres vizsgája például Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak és Völner Pál rokonának is.

Nagy egy vizsgán úgy ment át, hogy ott sem volt, sőt még a neptunos jelentkezését is Schadl zsírozhatta le.

Tóni, Barbara, Ádám és Lupkovics – mi a közös pont?

A véghajtók exelnökén kívül az, hogy Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából a Lupkovics-féle részletet is kihúzták. A dokumentumnak két változata van: az egyiket 2021. december 14-re datálják, tehát nem sokkal azután állították össze, hogy Schadl Györgyöt elkapták és Völner Pált meggyanúsították. A másik anyag jóval részletesebb, amit 2022. szeptember 9-re datáltak, vagyis a nyomozás egy jóval későbbi állapotát mutatja be.

A beszélgetés Schadl György és a NKE oktatója között a nyomozati anyag első verziójából nyilvánosságra került lehallgatási jegyzőkönyvben van benne. Ez a beszélgetés a későbbi, bővebb verzióban már nem szerepel. Az ügyészség elismerte, hogy a Lupkovics Beátáról szóló részt valóban kivették a nyomozati anyag második verziójából, de szerintük

egy vizsga lezsírozása amúgy sem számít korrupciós bűncselekménynek, még ha az etikailag elítélendő lehet is.

A rendőrség ugyan nyomozást indított a Schadl-féle egyetemi vizsgák ügyében, de azóta sem hallgattak meg gyanúsítottként senkit. És mivel az ügy még folyamatban van, bővebb tájékoztatást nem adhatnak ki.

(Címlapkép: Schadl György - Béli Balázs/Alfahír)