"Gazdámnak" nevezett egy titokzatos személyt a Völner-botrány kulcsfigurája a lehallgatási anyagok szerint

"Gazdámnak" nevezett egy titokzatos személyt a Völner-botrány kulcsfigurája a lehallgatási anyagok szerint

A Nemzeti Védelmi Szolgálat által készített lehallgatási anyagokban Schadl György, a Magyar Végrehajtói Kamara elnöke többször is "gazdájának" nevezett egy olyan titokzatos személyt, akivel külföldön találkozgatott - erről a HVG számolt be.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat több ezer oldalnyi bizonyítékot gyűjtött Völnerék ellen

Hamarosan feloldhatják annak a büntetőeljárásnak a dokumentumait, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese, Völner Pál is érintett, méghozzá gyanúsítottként - tudta meg a hvg.hu. A lap értesülései szerint az ügyben gyanúsítottak telefonjait hónapok óta lehallgatta a Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá tartozó szervezet, a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

A lehallgatási anyagokból nem derül ki pontosan, hogy ki is ez a rejtélyes figura, de az ügyet jól ismerő bennfentesek azt mondták a HVG-nek, hogy egy olyan, Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikusról lehet szó, aki nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel.

Azt biztosan lehet állítani, hogy nem az ügybe belebukott Völner Pál exállamtitkárról van szó, azonban az iratok arról számolnak be, hogy a végrehajtói kar elnöke Völnerrel is rendszeresen és sokat beszélgetett telefonon.

A HVG információi szerint az egész ügy egy korrupt adóhatósági középvezetővel kezdődött, akinek a telefonját még áprilisban elkezdte lehallgatni az NVSZ. A NAV-nál dolgozó férfi a gyanú szerint kenőpénzért cserébe intézett el dolgokat költségvetési csalási ügyekben érintett embereknek, az ő lehallgatása során került be a képbe Schadl György. 

A jegyzőkönyvek szerint Schadl teljesen amatőr módon intézte a kétes ügyeit: 

telefonon igyekezett elintézni az egészen komoly mutyikat vagy a nagyobb cégek felszámolását, de emellett még az olyan kicsinyes ügyeket is ezen keresztül intézte, mint hogy egy sikeres egyetemi vizsgát "megoldjon" valakinek.

Schadl lehallgatása során elég hamar világossá vált, hogy az egyik állandó kapcsolata Varga Judit igazságügy-miniszter helyettese, Völner Pál államtitkár és fideszes országgyűlési képviselő. Schadl és Völner telefonbeszélgetéseik során teljesen nyíltan beszéltek az aktuális ügyeikről, meg sem próbáltak virágnyelven fogalmazni. Völner felettesének neve a lehallgatási iratokban nem bukkan fel, de Schadl "miniszter asszonyként" említést tett róla.

Kiszállt a rendőrség Völner Pál nyergesújfalui házához, az ügyészség hamarosan bejelentést tesz

Még 24 óra sem telt el azóta, hogy tegnap a Parlament kormánypárti többsége megvonta Völner Pál mentelmi jogát, Varga Judit bukott bizalmasának nyergesújfalui háza elé ma már egy rendőrautó érkezett. Kedden az ellenzéki képviselők jelenléte nélkül a kormánypártok megszavazták a korrupciós ügye miatt megbukott Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését - így Varga Judit bizalmasa bíróság elé állhat hivatali vesztegetés gyanúja miatt.

Schadl elővigyázatlan magatartására jó példa, hogy egyszer még arra is lehetősége lett volna a hatóságoknak, hogy tetten érjék Schadlt, amikor az egyik ügyben a kenőpénz egy üveg borban cserélt gazdát, azonban végül tétlenek maradtak.

A HVG információi szerint az őrizetbe vett végrehajtók közül egy ember már beismerő vallomást tett, de letartóztatták Schadl sofőrjét is, aki az ügyészek szerint a pénzfutár szerepét töltötte be. 

Ahogy arról az Alfahíren is beszámoltunk, Völner Pál azután mondott le államtitkári pozíciójáról, hogy a Legfőbb Ügyészség hivatali vesztegetés bűntette miatt kérte a mentelmi jogának felfüggesztését, amelyet a parlament meg is szavazott a héten.