Még mindig Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, pedig letartóztatásba van

Még mindig Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, pedig letartóztatásba van

Hiába ül előzetesben tavaly december óta Schadl György, és a súlyos, korrupciós bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja alapján a bíróság hiába hosszabította meg augusztusig a letartóztatását, továbbra is ő Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

A Népszava kérdéssel fordult a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához (SZTFH), hogy mikor lesz új elnöke a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak. A hatóság erre nem adott egyértelmű választ, de annyit elmondtak, hogy nemrég új végrehajtókat neveztek ki.

Magas szakmai szempontrendszer alapján(!) kiválasztott 35 új végrehajtó került kinevezésre a múlt héten. A további szakmai lépésekről időben fogjuk tájékoztatni a közvéleményt

- áll az SZTFH válaszában.

Ez az jelenti, hogy az elnöki poszton nincs változás, tehát továbbra is Schadl György a végrehajtók vezetője.

Arra sem tért ki a hatóság, hogy egészen pontosan mit jelent a „magas szakmai szempontrendszer” ami alapján döntenek a végrehajtók kinevezésénél, és vajon Schadl György megfelelt-e a magas szakmai szempontrendszernek.

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől.

Nyomozati iratok: Schadl szerint Völner olcsón megvett, teszetosza figura, aki nem túl hatékonyan hajtja a bizniszt

Tavaly december 7-én robbant ki a Völner-Schadl-ügy, most egy újabb hosszú cikkel jelentkezett a 444.hu, amiből két érdekesség derült ki. Noha az 1734 oldalas nyomozati iratanyaga tanulmányozásából egyelőre továbbra sem világos, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kit tartott a "gazdájának", az azonban biztosnak tűnik, hogy nem a bukott Völner Pálról van szó.

A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner így összesen több mint 80 millió forint kenőpénzt vett át Schadltől, aki az ügyészség szerint összesen több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett így szert.

Schadl-Völner-ügy: Két végrehajtó beismerő vallomást tett, volt, aki sírva tagadott, házipénztárban vezették a kenőpénzeket

A hét meggyanúsított végrehajtó közül kettő beismerő vallomást tett, öt viszont megpróbálja kimagyarázni, miért vittek rendszeresen tízmilliókat készpénzben Schadl György nek - derül ki az 1700 oldalnyi Schadl-Völner ügy nyomozati iratából. A 444.hu által közölt dokumentumokból kirajzolódik, hogy a Végrehajtói Kar elnöke százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével neveztek ki.

Az ügyben tizenhárom embert hallgattak ki gyanúsítottként, többségükben végrehajtókat, az ügynek jelenleg 15 gyanúsítottja van. A Központi Nyomozó Főügyészség április végén közölte, hogy az ügyben többen beismerő vallomást tettek, de azt nem, hogy pontosan hányan.

Völner-ügy: Schadl ki akarta rúgatni a neki nem tetsző bírót

A bírót a jövőre nézve nem szeretnénk látni - olvasható a 444.hu birtokába került dokumentumban, amelynek lényege, hogy a Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György, a Végrehajtói Kar korrupció alapos gyanúja miatt előzetesben lévő elnöke, ki akart rúgatni egy másik végrehajtót a praxisából, mert úgy érezte, az említett bíró akadályozza.