Schadl-Völner-ügy: Mindent tagadott ma a bíróságon a Gazdi, aki 18 éve ismeri Schadlt

Schadl-Völner-ügy: Mindent tagadott ma a bíróságon a Gazdi, aki 18 éve ismeri Schadlt

Csütörtökön a Schadl-Völner-ügy újabb felvonása zajlott, ezúttal R. Róbert, alias Gazdi meghallgatásával folytatódott a korrupciós ügy tárgyalása a bíróságon.

A szabadlábon védekező Völner Pál sajtósok kíséretében, Schadl György talpig vasban és állig felfegyverkezett BV-sek gyűrűjében érkezett kedden a Fővárosi Törvényszékre, ahol a miniszterhelyettesből másodrendű vádlottá vált Völner Pál meghallgatásával folytatódott a magyar politikatörténet egyik legsúlyosabb korrupciós ügy tárgyalása.

Völner Pál akkor elismerte a hármas egyeztetést közte, Schadl és Varga Judit igazságügyi miniszter között. A bukott államtitkár az ellene szóló vádat tagadta, azaz visszautasította, hogy a végrehajtók kapcsán visszaélt volna a hivatalával, és bűncselekményt követett volna el. Völner értetlenségének is hangot adott, miszerint nem érti, hogyan állt össze az ügyészségnek úgy a vád, hogy abba őt is belekeverték.

Ma, csütörtökön a Schadl-Völner-ügy újabb felvonása zajlott, ezúttal R. Róbert, alias Gazdi meghallgatásával folytatódott a korrupciós ügy tárgyalása a bíróságon.

Mint ismert, R. volt az, akit a nyomozók eredetileg megfigyeltek, és rajta keresztül jutottak el a végrehajtói kar volt elnökéhez. “Gazdi” vallomása szerint legalább tizennyolc éve ismeri Schadlt.

R. Róbert, Schadl György évtizedes barátja

A Telex tudósításában azt írja, bár R. eddig hagyta, a csütörtöki meghallgatásán már nem engedélyezte, hogy a sajtó lefotózza. A mai tárgyalási napra, R. meghallgatására Völner Pál is elment, Schadllel együtt hármuk közül a fideszes exállamtitkár az egyetlen, aki szabadlábon védekezhet.

R. a bíróságon előtt azt mondta, letartóztatása előtt tolmácsolásból élt, abból havonta 300-400 ezer forint bevétele volt, ezenkívül különböző vállalkozásai voltak

A lényeg azonban az, hogy a “Gazdi” minden ellene hozott vádat tagadott.

Mivel vádolják a Gazdit?

A lap azt írja, a vádirat szerint Schadl egyszer felhívta R.-t, hogy segítsen elkenni egy harmadik személy sok százmilliós áfacsalását, és a végrehajtói kar volt elnöke szerint ez a személy fizetett volna azért, hogy ne legyen belőle gyanúsított vagy vádlott: „egy százast rögtön letétbe tudunk rakatni”.

Ez egyébként fordítva a működött, mivel olyan is előfordult, hogy volt, hogy R. kezdeményezett több olyan ügyet, amiben Schadl és a volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár Völner Pál megpróbáltak közbenjárni, ilyen volt az például, amikor egy oktatási központ engedélyeit próbálták elsimítani.

R. azonban, akárcsak minden ellene felhozott vádpontot, ezt is tagadta.

Ezek voltak a vallomásának legfontosabb részletei

Íme a felolvasott vallomásának legfontosabb részletei a 24.hu tudósítása alapján:

🔴 Állítása szerint nem követte el a bűncselekményeket, amik a vádiratban szerepelnek. A szóban forgó Mátrix Oktatási Intézmény engedélyeztetése ügyében szó sem volt bárkinek a

lefizetéséről vagy vesztegetésről. Filozófiája szerint a vesztegetés “nem működőképes eljárás”.

🔴 Elmondta, ő nem akart pénzt kérni, de az iskolai képviselő minden találkozónál megkérdezte, mennyiért dolgozik, és intézi el az intézmény engedélyeztetését. Végül is 8 millió forintba jelölte meg az összeget, de hangsúlyozta, ez nem korrupciós pénz volt.

🔴 Elmondása szerint ő szakértőket kért fel, hogy az iskola engedélyeztetési ügyét elintézze, de ez nem volt törvénytelen. Védekezése szerint így az átvett pénzek nem kenőpénzek voltak, hanem a felkért szakértőket és jogászokat fizette belőle.

🔴 Cáfolta azt az ügyet is, amely szerint Ukrajnába utazott, és azt állította, hogy csecsen emberrablók tartják fogva, és ezért 200 ezer amerikai dollár váltságdíjat kértek, amit a tizenharmadrendű vádlott – az oktatási intézmény képviselője – S. E. tizenharmadrendű fizetett ki.

🔴 Szerinte csak kölcsönről volt szó, és ezt S. E. is tudta, aki kifizette a pénzt.

🔴 Mivel Schadl Györgyöt 18 éve ismeri, baráti a viszonyuk és napi kapcsolatban álltak, természetes volt szerinte, hogy Schadl Györgyhöz fordult az iskola ügyében, tanácsért. Kifejtette, nagy lehetőséget látott a szegmensben, és saját iskola létrehozása is felmerült benne.

🔴 Azzal a vízüzemű motorral kapcsolatban, amelyre a vádak szerint pályázati pénzt akartak lehívni, és amely ügyben szintén bevonta Schadl Völnert, aki vallomásában részletesen beszélt, hogy közérdekből próbálta felkarolni a találmányt.

Ami érdekes, hogy R. arról is beszélt,

nem ismeri személyesen Völner Pált, soha nem beszélt vele, de tudta, hogy Schadl és Völner jó kapcsolatban állnak.

Jelezte továbbá, egyelőre nem kíván kérdésekre válaszolni, csak az eljárás későbbi szakaszában.

Tóth Erzsébet bíró pedig azt mindenképpen meg akarta kérdezni, kik az emlegetett szakértők, akik csak „anonymusként” szerepelnek a dokumentumokban. A két védő azonban hangsúlyozta, hogy ahogyan R. R. jelezte, nem kíván ezekre jelenleg válaszolni.

Címlapkép: Schadl György és Völner Pál (Alfahír)