Sietnek Orbánék: már jövő hétfőn letudják az új köztársasági elnök megválasztását

Sietnek Orbánék: már jövő hétfőn letudják az új köztársasági elnök megválasztását

A Fidesz láthatóan minél hamarabb túl akar lenni az elemi felháborodást kiváltó pedofilbotrányon, így gyorsan beiktatja az új államfőt. Mozgalmas lesz február 26-a, akkor szavazhatják meg a kormánypártok a svédek NATO-csatlakozását is.

A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Orbán Viktor választott, és végül Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok.

A politikus kifejtette: államfőjelölt érvényes ajánlásához az összes képviselő egyötödének aláírása szükséges, ami 40 főt jelent.

Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet, ahogy 2022-ben Róna Péter esetén tették. Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel, a többi ellenzéki frakció pedig jelezte, hogy nem kíván részt venni a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában - írta Kocsis Máté.

"Tekintettel a ma reggeli Házbizottságon elhangzottakra, az államfő megválasztására február 26-án kerül sor a magyar Országgyűlésben"

- zárta bejegyzését a vezető kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. konferenciáján Budapesten, az Országházban 2023. november 17-én. MTI/Máthé Zoltán)