Beherangozták: Sulyok Tamás lesz a Fidesz-KDNP államfőjelöltje

Beherangozták: Sulyok Tamás lesz a Fidesz-KDNP államfőjelöltje

Kocsis Máté hozta a hírt, aki az Ab mostani elnökének nevét dobta be a magyar köztudatba. Emellett Deutsch Tamást javasolják a kormánypártok EP-listavezetőnek.

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok

- jelentette be a nagy hírt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón.

"A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat" - fejezte ki magát Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Kocsis hozzátette: azt tartják helyesnek, ha minél előbb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, ugyanakkor ennek időpontjáról egyelőre nem tud nyilatkozni, mert ez függ attól is, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e államfőjelöltet.

Kocsis Máté azt is bejelentette, hogy a nagyobbik kormánypárt elnöksége

Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének júniusban.

Ismert, Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki székéről, miután kirobbant a hazai nyilvánosságot felszántó kegyelmi ügy, mely szerint a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének elnöki kegyelmet adott a volt államfő. K. Endre a pedofíliáért elítélt igazgatót, V. Jánost fedezte. A kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Judit szintén távozott posztjairól, majd Balog Zoltán református püspök is megvált a zsinati elnöki tisztségétől.

(Címlapkép: Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszédet mond a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd)