Pert nyert a Nemzeti Sport kirúgott újságírója a Mediaworksszel szemben

Pert nyert a Nemzeti Sport kirúgott újságírója a Mediaworksszel szemben

Elvették a munkámat, elvették a szenvedélyemet és megbélyegeztek. A 93 éves apámnak azóta is hazudnom kell miattuk. Két éve keresem a helyem a világban

- mondta Sinkovics Gábor a Fővárosi Ítélőtábla döntése után.

Ebben azt állapította meg a bíróság, hogy a sportújságíró 2018-as cikkének a kiadó működésére vonatkozó kritikái, politikai véleménynyilvánításnak minősülnek és az újságíró teljes joggal érezhette kirúgásnak a munkaviszonya közös megszüntetését.

Sinkovics Gábort, 2018-as kirúgása után perelte be a Nemzeti Sport kiadócége, a Mészáros Lőrinchez tartozó Mediaworks. 

A kormánypárti médiumokat tömörítő KESMA zászlóshajója a sportújságíró távozása után megjelent cikk miatt indított személyiségi jogi pert, amiben 800 ezer forintot követeltek arra hivatkozva, hogy az újságíró megsértette a kiadó jó hírnevét. Sinkovics Gábor a „Hazudtam neked, Apu!” című írásában élesen bírálta a pártkatonák által vezérelt lapszerkesztést. Úgy fogalmazott, hogy a seggynyalás a legnépszerűbb sportágunk. Ebben már világbajnokok vagyunk!

A sajtó kormányzati, politikai befolyását pedig műkeresztények tobzódásának nevezte.

A távozás utáni cikkben bírálta Szöllősi György főszerkesztőt, a hazai közállapotokat és médiaviszonyokat, és írt arról is, hogy miután akarata ellenére megszüntették a munkaviszonyát, nem kapta vissza a munkahelyén gyűjtögetett sportrelikviáit.

A KESMA ezután indított személyiségi jogi pert. 

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében azonban teljes egészében elutasította a Mediaworks keresetét. Azt is megállapították, hogy Sinkovics soha nem állította, hogy korábbi munkáltatója ellopta volna a relikviákat tartalmazó szekrényt, Szöllősi György nevében pedig nem érvényesíthet személyiségi jogi igényt a Mediaworks, amiért Sinkovics a főszerkesztőt udvari bohócnak nevezte, utalva a miniszterelnökhöz fűződő, közismerten szoros kapcsolatára.

Ez az ítélet példaértékű, azt igazolja, hogy érdemes a bíróságokon fellépni a szólásszabadság védelmében még akkor is, ha egy olyan médiapiaci óriás az ellenfél, mint a KESMA-birodalomhoz tartozó Mediaworks

- mondta dr. Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje.