Somogyban is dől a lóvé a földből

Somogyban 9659 hektár állami föld kelt el a licitek során, mintegy 11,9 milliárd forint folyt be a kasszába.

Az egy birtoktestért a legtöbbet adók „versengését” a szabadhídvégi Valasovits László nyerte: 431 millió forintnál ütötte le a kalapács az ádándi 187 hektárt. Ádánd különösen értékes területekkel hívta fel magára a figyelmet, hiszen Valasovits összesen 680 milliót költött az ádándi földek árverésén, rajta kívül még az ugyancsak szabadhídvégi Sári Ferenc nyert ádándi földet, utóbbi közel 100 milliót költve e célra.

 

A belgák a spájzban vannak

Az „abszolút kategóriát” mégsem ők nyerték, Claessensék ugyanis „beelőztek”.

A somogyszobi Claessens Group 1995 óta gazdálkodik a térségben. A belga származású Claessens Péteren kívül családtagjai közül Christopher, Evelin, Eszter és Johan licitált iharosberényi, bolhási, nagyatádi és somogyszobi földekre, összesen huszonnégyre – és nyert, 840 millió forint értékben.

A somogyi belga kolóniáról korábbi cikkünkben írtunk.

Darabszámra feltehetően az Ágh-Csincsi rokonságnál senki sem nyert több árverést Somogyban; bábonymegyeri és somi földeket szerzett meg Ágh Tamás, Ágh Regina, valamint a bábonyi oligarchaként emlegetett, de ezúttal nem licitáló Ágh János sógorának családja, Csincsiék. E família a tulajdonába került huszonnyolc birtoktestre kifizetett kevesebb, mint 300 millió forintjával csupán a megyei „abszolút kategória” hetedik helyére fért oda - írja a lap.

fg

Somogyvámos gyöngyör romtemploma, termőföldekkel körbevéve

A kikiáltási árak toplistáját vezető göllei 189 hektárt a kaposvári Huck Dorota Sára vitte el a kezdő, 382 millió forintos áron. Somogyvámos értékes földjeit Gyenisék Somogyvárról szerezték meg, majdnem kereken félmilliárdot költöttek el így a licitekre. Tengődön a siófoki Májer Ferenc „aratott”: tíz földdarabért 260 millió forintot adott. Az egy lakcímen élő balatonszabadi Baráth Gyula és Imre három helyi terület megszerzésével is előkelő helyre tudott kerülni a toplistán, hiszen 400 millió forintot költöttek, a 95 hektárosért 251 milliót fizettek. Szabó Ignácné is kiköltekezte magát: a siófoki Gyümölcstermesztő Zrt. által bérelt földeket tulajdonolhatja a helyi gazda azok után, hogy három birtoktestre 350 milliót áldozott.