Stoltenberg rászólt az Orbán-kormányra, hogy ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást

Stoltenberg rászólt az Orbán-kormányra, hogy ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást

A NATO-főtitkár nagyon szeretné, ha mi is besorolnánk végre a többi tagország mögé. Orbán Viktor láthatóan kivárta nagy barátja, Erdogan döntését. Most már viszont nincsen mire fogni a halogatást.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a török parlament kedd esti döntését, amellyel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását és felszólította Magyarországot, hogy cselekedjen ugyanígy, írja az MTI.

"Szintén számítok Magyaroroszágra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt"

- közölte kedden este a NATO főtitkára.

"A NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat" - tette hozzá.

A török parlament plenáris ülése kedden este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását.

A ratifikációs okmányt még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia, illetve a török hivatalos lapban is közzé kell tenni ahhoz, hogy hatályba léphessen.

Mint megírtuk, ingoványos talajra tévedt diplomáciailag Orbán Viktor. Bár csak szerda van, úgy tűnik, Orbán Viktor külpolitikája csütörtököt mondott. Arcvesztés nélkül ebből a helyzetből a magyar kormánynak szinte lehetetlen kikecmeregnie.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. november 28-án. MTI/EPA/Olivier Matthys)