Szalay-Bobrovniczky szerint 500-nál is több fiatal jelentkezett a tatai tüzérekhez

Szalay-Bobrovniczky szerint 500-nál is több fiatal jelentkezett a tatai tüzérekhez

A bruttó 737 ezer forintos illetmény ígéretével csábították a jelentkezőket Tatára, a honvédség kötelékébe.

Az Embert a Vasra! toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány - ezt mondta a honvédelmi miniszter kedden Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.

A haderőfejlesztés keretében, a korszerű harceszközök beérkezésével egy-egy konkrét alakulathoz, egy feladatra keres fiatalokat a honvédség - ismertette az MTI szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Újfent elmondta azt is, hogy

a világ egyik legkorszerűbb önjáró lövege, a PzH 2000 leendő kezelőszemélyzetének bruttó 737 ezer forintos illetményt kínálnak.

Ennél az összegnél egyébként nem sokkal kevesebbet, bruttó 730 ezer körüli átlagbért kínál járművezetőinek a BKV

- írta korábbi cikkében a hvg.hu a harcjárművezetők toborzása kapcsán. Ez az összeg pedig mindössze hétezer forintnyi különbséget jelent.

A miniszter ugyanakkor úgy fogalmazott:

"Megveheti az ország az adófizetők pénzéből a világ legcsodálatosabb eszközeit. Ha nem lesz magyar katona, aki megtanulja ezeknek a komplex eszközöknek az üzemeltetését, az ezekkel való harcot, akkor nem végeztünk semmit".

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a toborzó irodában a jelentkezőknek lehetőséget kínáltak előzetes egészségügyi alkalmassági vizsgálatra, így akik más munkahelyet hátrahagyva szerettek volna a honvédséghez jelentkezni, kockázat nélkül tehették meg.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta, céljuk a Magyar Honvédség toborzási rendszerének megújítása. A három hónapos kampány során számos helyszínen mutatták be a PzH 2000 önjáró löveget és jelentősen megnőtt a tüzérség iránt érdeklődők száma. Az altábornagy hozzáfűzte, hogy a leendő tüzérek között vannak olyanok, akik a Honvéd kadét programban szereztek tapasztalatot, rajtuk kívül területvédelmi tartalékos katonák is jelentkeztek, de fegyverműszerészek és sportolók is megtalálhatók a frissen bevonultak között.

(Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályhoz jelentkezett állomány bevonulásán 2024. február 13-án. MTI/Bodnár Boglárka)