Újabb volt macedón vezető szökhet Magyarországra a börtön elől?

Újabb volt macedón vezető szökhet Magyarországra a börtön elől?

Újabb ember szökött meg ítélete elől, méghozzá nem más, mint a volt észak-macedón kémfőnök, Szaso Mijalkov. Mijalkov – emlékeztet a hvg.hu - a Magyarországra szökött egykori miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére.

Mivel korábban már két titkosszolgálati vezetőt is elkaptak félúton Budapestre, Goran Grujovszkit és Nikola Boskovszkit, illetve ismert tény, hogy Nikola Gruevszkinek a magyar kormány intézett rejteket Magyarországon, jó kérdés, hogy a bírósági ítélet kihirdetése előtt eltűnő Szaso Mijalkov vajon felbukkan-e Budapesten.

Demeter Mártáék megszerezték azt a levelet, amivel Orbán Viktor egyszer már megpróbálta megmenteni Gruevszkit a börtöntől

Demeter Márta országgyűlési képviselő egy Facebook-oldalára feltöltött videóban mutatta be a hazájában többek között korrupciós bűncselekményekért is jogerősen elítélt Nikola Gruevszki ügyében tett legfrissebb kutatásainak eredményeit. Ahogy az már ismert, a magyar igazságügy minisztérium megtagadta a politikai ellenfeleit, illetve civileket, újságírókat a titkosszolgálatokkal törvénytelenül lehallgató Nikola Gruevszki kiadatását, hiába is kérte azt a magyar hatóságoktól egy évvel ezelőtt Macedónia.

Mint a lap kiszúrta, Demeter Márta és Hadházy Ákos képviselők parlamenti írásbeli kérdésekben fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez amiatt, hogy segítenek-e Szasónak is Magyarországra jönni, van-e ilyen irányú kérvény folyamatban.

Pintér helyett Papp Károly államtitkár felelt, aki válaszában arról írt, tájékoztatás kizárólag a jogszabályok szigorú feltételei szerint, az arra jogosultaknak adható, a Szijjártó Péter helyett válaszoló Magyar Levente államtitkár pedig közölte, hogy az érintett nem fordult a magyar külügyhöz, illetve nem kért menedéket.