Szávay: halálos sebet kaphat a kárpátaljai magyarság

„A polgárháború és az ukrán gazdasági összeomlás által sújtott kárpátaljai magyarság egy halálos sebet fog kapni, ha Porosenko elnök aláírja a héten elfogadott oktatási törvény módosítását”

- kezdi Szávay István.

A politikus kifejtette, hogy ennek értelmében gyakorlatilag felszámolják a nemzetiségi nyelvű, így a magyar nyelvű oktatást is, ez a magyar közösségeknek súlyos csapás. A módosítás értelmében magyarul csak óvodában és az elemi iskolák alsó tagozataiban lehetne tanulni.

Szávay szerint ez akár azzal is járhat, hogy a szülők áthozzák a gyerekeket az anyaországba taníttatni. Komoly veszélynek tartja az ukránok lépését, de az ügy nem teljesen friss. A közelmúltban elfogadott javaslat már hónapok óta terítéken van, így már jóval korábban fel kellett volna szólalni és nyomás alá helyezni Ukrajnát annak érdekében, hogy ne fogadják el a módosítást.

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom ennek a törvénynek az elfogadását a magyar diplomácia totális csődjének tartja"

A Miniszterelnökség vezetője, Lázár János beszélt ugyan háttértárgyalásokról, de ezekről gyakorlatilag senki nem tud semmit.

Szávay István három kérdést intézett a külgazdasági- és külügyminiszterhez:

  1. Az elmúlt hónapokban a magyar diplomácia milyen lépéseket tett, hogy ezt a törvényt megakadályozza?
  2. Milyen lépések, milyen tárgyalások, milyen nyomásgyakorlás történt azóta, hogy ezt a törvényt elfogadták?
  3. Milyen lépéseket tervez a magyar diplomácia a jövőben?

Az ellenzéki politikus példának a magyar-holland diplomáciai botrányt hozta példának, ahol egy távozó nagykövet kijelentései olyan szinten érték el a külügy ingerküszöbét, hogy a nagykövetet is visszarendelték az országból, ezzel szemben a teljes kárpátaljai magyar oktatás veszélybe kerülésekor nem hallunk ilyesmiről.

A Jobbik úgy gondolja, hogy Orbán Viktornak személyesen kellene megszólalnia az ügyben, és a nemzetközi közösség elé vinni azt.

„Ez az az ügy, amiben Orbán Viktornak is személyes felelőssége van. Mi arra szólítjuk fel, hogy ezt az ügyet vigye a nemzetközi közösség elé, és érjen el egy közös európai nyomásgyakorlást Ukrajnára.”

(fotó: MTI)