Még a tűzijátéknál is többe kerül az adófizetőknek a Századvég, kétmilliárdos szerződést kapott

Még a tűzijátéknál is többe kerül az adófizetőknek a Századvég, kétmilliárdos szerződést kapott

A Technológiai és Ipari Minisztérium (megboldogult nevén ITM) nyilvánosságra hozta a 2022. január és áprilisa között érvényben lévő szerződéseit. Ebből kiderül, hogy

"kiegészítő kormányzati szakpolitikai tanácsadás"

címen a kormánypárti Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány (Századvég Konjunktúrakutató Zrt.) több mint 2 milliárd forintos megbízást kapott a tárcától. 

Egészen pontosan 2 164 720 000 forintnyi közpénz jutott a kormányzati think tanknek. A vállalkozási szerződés a 2022. március 21. és szeptember 30. közötti időszakra érvényes. 

A Századvég-csoportnak jutatott közpénzzel legutóbb az Átlátszó foglalkozott idén februárban. 

Akkori összeállításukban arról írtak, hogy 2020-ban a kormányközeli gondolatműhelyként számon tartott Századvég-csoport két tagja, a Századvég Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. elnyerte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tanácsadásra és tanulmánykészítésre kiírt közbeszerzését nettó 9,3 milliárd forint értékben. 2021-ben a Századvég-entitások egy ugyanilyen feladatokra kiírt tendert nyertek az ITM-től nettó 757 millió forint értékben, összesen tehát bő 10 milliárd forint közpénzről van szó. 

A gond ezzel kapcsolatban az, hogy

a minisztérium azonban nem hajlandó kiadni a két megbízás keretében készült Századvég-tanulmányokat arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő anyagok, ezért 10 évig titkosak.

Érdekes, hogy miközben a minisztérium ilyen látványos módon szórja a közpénzt, a közvélemény, illetve néhány ellenzéki politikai véleményformáló mégis az augusztus 20-ai tűzijáték ellen tiltakozik, és indított petíciót ellene, miközben az 1,6 milliárd forintos rakéták ára elmarad a kétmilliárdos politikai megbízástól.