Új országos napi szélrekord született: óránként 129,6 kilométeres szélsebességet mértek

Új országos napi szélrekord született: óránként 129,6 kilométeres szélsebességet mértek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai szerint eddig 124 kilométer/órás széllökés volt a csúcstartó.

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.

Kifejtették, szombaton nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosakat - azaz óránként 90 kilométert meghaladókat - is szép számmal mértek.

A legerősebb, 129,6 kilométer/órás széllökést a dél-bakonyi Kab-hegyen mérték, ezzel ez lett az új országos napi rekord, megelőzve az eddigi csúcstartó János-hegyet, ahol 2020-ban 124 kilométer/órát mértek.

A bejegyzéshez készített infografika szerint szombaton a második legerősebb szelet a sármelléki repülőtéren mérték, 117 kilométer/órával, a harmadik a siófoki kikötőben mért 116,6 kilométer/óra volt. Érdekesség, hogy a tíz legnagyobb szelet mérő állomás listáján a sármelléki repülőtér még egyszer szerepel, a déli műszer 108,4 kilométer/órát rögzített szombaton. A tízes listán a tizedik legnagyobb szelet pedig Siófokon mérték, 107,3 kilométer/órát.

A meteorológiai szolgálat bejegyzésében közölte azt is, hogy a szombatihoz képest vasárnap már lényegesen gyengébb lesz a szél, de azért élénk, erős széllökésekre készülni kell, ami tovább rontja a hőérzetet.

Ahogy arról beszámoltunk, az erős széllökések veszélye miatt tegnap több Balaton-környéki járásban a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat is kiadta a meteorológiai szolgálat. Baranya, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala vármegye területére is harmadfokú figyelmeztetést adtak ki.