Ismét gusztustalan folyadék ömlött a folyóba Dunaújvárosnál, az ellenzék válaszokat vár, a fideszes vezetés fenyegetőzik

Ismét gyomorfogató felvétel készült Dunaújváros mellett a folyóba ömlő habzó, gusztustalan szennyvízről. A helyi szolgáltató szerint nincs itt semmi látnivaló, lehet tovább haladni – ám az ellenzék a magabiztos és fenyegetőző kinyilatkoztatások mögötti tényekre is kíváncsi. 

A helyi ellenzéki erőket tömörítő Rajta Újváros tegnap este osztotta meg a Facebookon ezt a videót. 

Nem először készült ilyen felvétel. Augusztusban már országos botrány lett egy hasonló videóból – ám a jelek szerint érdemi előrelépés azóta sem történt az ügyben. 

Pintér Tamás ellenzéki polgármester-jelölt az Alfahírnek elmondta: követelik, hogy vizsgálják meg a Dunába ömlő anyag vegyi összetételét. Ezen felül Rajta Újváros három kérdésre vár a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) és a polgármestertől „büntetőjogi felelőssége tudatában”  azonnali választ:

  • Igazolja a DVCSH, hogy az üzem működéséhez arányos es a vízjogi engedélyben szereplő szennyvíz iszapot elszállítja a DVCSH a telepről.
  • Igazolja a DVCSH számlákkal, hogy a biztonságos működéshez és az előírásoknak megfelelő mennyiségű vegyszer kerül a szennyvíz tisztító telepen felhasználásra egy évre levetítve.
  • Mutassa be a Polgármester, hogy a szennyvíztisztító telepnél pontosan milyen munkákat fog elvégezni a kivitelező a már többször említett sodróvonali bevezetés során több mint 400 millió forintért?

A DVCSH úgy tűnik, a lakosság tájékoztatása helyett inkább a panaszos szájak befogására törekszik. Az augusztusi felvétel napvilágra kerülés után „közveszéllyel való riogatás” miatt feljelentést tettek, s a tegnapi videóra reagáló közleményükben is hasonlóval fenyegetnek. A cég szerint egyébként minden a legnagyobb rendben, a Dunába „tisztított szennyvíz” került, s ez csupán „a természeti környezet élvezeti értékét rontja”, „a környezetre nem veszélyes”

Pintér már évekkel ezelőtt feljelentést tett egy hasonló vízszennyezés miatt, aminek semmiféle következménye nem lett, mert szerinte a kormánypárt különféle úton-módon elsikáltatta az ügyet.

A polgármester-jelölt portálunknak augusztusban nyilatkozva röviden felvázolta, hogy mi állhat a mostani szennyvízömlés hátterében, mint fogalmazott, ez egy sokkal összetettebb kérdés, mint egy egyszeri környezetkárosítás.

Elmondása szerint a probléma a tisztítótelepet üzemeltető – eredetileg a helyi önkormányzat és az E.On által létrehozott, ma már teljesen városi tulajdonban lévő – Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. (DSZSZ) és a hírhedt Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) közötti, évek óta húzódó háborúskodásra vezethető vissza. Utóbbi céget részben az önkormányzat, részben pedig Pomázi Csaba, a Dunaferr korábbi vezérigazgató-helyettese, Fidesz-közeli vállalkozó egyik cége birtokolja. 

Pintér Tamás szerint a DVCSH révén Pomázi évek óta próbálta megszerezni a szennyvíztisztító üzemeltetési jogát, ám eleinte némi pereskedés árán "csak" a szennyvízelvezetési díjat tudta lenyúlni a DSZSZ-től, arra hivatkozva, hogy a telepre a DVCSH csövein át jut el a szennyvíz.A Fidesz-közeli oligarchának azonban továbbra is az üzemeltetési jogra fájta a foga, ezért Pintér szerint "nem, vagy mindig csak késve fizette ki a DSZSZ-nek a szennyvíz feldolgozásáért őket megillető összegeket".

Ami idővel ahhoz vezetett, hogy a DSZSZ majdnem milliárdosra rúgó hiányt kénytelen maga előtt görgetni, így pedig

nem csak a szennyvíz megfelelő feldolgozására, de az ehhez szükséges vegyszerek beszerzésére, fejlesztések elvégzésére és a műszaki karbantartásra sem jut kellő pénz. 

A DSZSZ kivéreztetése után végül Pomázinak jelképes összegért sikerült rátennie a kezét a szennyvíztisztítóra, ám a telep fejlesztése azóta is várat magára. 

Pintér hangsúlyozta: a helyzet hamarosan még súlyosabbra fordulhat, hiszen a telep már most sem bírja a terhelést, a jövőben pedig – Mészáros Lőrinc egyik beruházásának keretében – rá akarják vezetni plusz 8000 ember, Kulcs és Rácalmás szennyvizét is. Az ellenzéki polgármester-jelölt szerint 

a sokkal nagyobb mennyiségű feldolgozandó szennyvíz átömlése a Dunába akár komoly ökológiai katasztrófát is eredményezhet.