Konténerekben tanulhatnak a gyerekek abban a gödi általános iskolában, amelynek a tornacsanoka is beázik

Konténerekben tanulhatnak a gyerekek abban a gödi általános iskolában, amelynek a tornacsanoka is beázik

Két konténert állíttatot fel ideiglenes osztályteremként a tankerület a Huzella Tivadar Általános Iskolában, mivel nincs elég osztályterem. Beázott az iskola tornacsarnokának szertára, ráadásul a fűtés is gyengélkedik, így lehet, hogy az épület télen használhatatlan lesz.

Két konténert állít fel osztályteremként a tankerület a gödi Huzella Tivadar Általános Iskolában a most kezdődő és várhatóan a következő tanévben is helyhiány miatt – írta meg a Magyar Narancs.

Gyömrőn is konténerben kezdi a tanévet két osztály.

Az eset nem egyedi: a szintén túlnépesedő Gyömrő egy általános iskolájában is konténerekben kezdődik a tanév.

A konténerekben egy-két osztály számára lesz hely, ami 50-60 diákot jelent. A magas tanulólétszáma indokolja, hogy a tankerület konténerekkel bővíti az iskolát, amikhez vizesblokkok telepítéséről is gondoskodtak – magyarázta a sajátságos helyzetet a tankerület igazgatója, Szabóné Forgács Gabriella.

A Magyar Narancsnak adott válaszában azt is elmondta, hogy:

a Huzella iskola részére biztosított két, korszerűen berendezett terem azonban a korábbi zsúfolt állapotok enyhítését szolgálja mindaddig, amíg további férőhelybővítések tudnak megvalósulni a településen.

A lap megkeresésére az iskola igazgatója, Horváth Ferenc elárulta, hogy a krízishelyzet elhárítása céljából az kérésükre telepítette a konténereket a tankerület.

Az igazgató szerint a konténertermekre várhatóan átmenetileg lesz csak szükség, amíg a három, öt osztállyal indított évfolyam el nem ballag, kivéve, ha időközben iskolai körzetükben a tanulólétszám ugrásszerűen nem nő.

A telephelyre kihelyezett két konténer számunkra csak egy újabb, negyedik »épületet« jelent, amelynek megközelítése a telken belül nem okoz nehézséget. Hangsúlyozta: a konténerek megfelelnek az osztálytermek szabványainak, mindkettőben klíma üzemel és a legkorszerűbb berendezésről is gondoskodott a tankerület.

Beszakadt az iskola tornacsarnokának szertára, attól tartanak, hogy a csarnok teteje is beszakadhat.

Az elmúlt hetek esőzései kárt tettek az iskola tornacsarnokának szertárában: egy helyen leszakadt a plafon és befolyik az esővíz. A tornacsarnok padlóját idén tavasszal egy megyei önkormányzati pályázatból újították fel, de a csarnokot tulajdonló önkormányzati alapítvány a tető felújítására már nem kapott pénzt.

A csarnok fűtésével is gondok vannak, mivel már több mint húsz éves, így bármikor elromolhat, akkor pedig télen használhatatlanná válik a létesítmény.

Göd ellenzéki önkormányzata három szakaszban újította volna fel a csarnokot: először a tetőt és a fűtést kellett volna, de csak a padlóra adtak pénzt. A Magyar Narancs forrása szerint már többször előfordult beázás, ami a téli hidegben végzetes lehet.

Attól tartanak, hogy a csarnoknál is beszakadhat a tető, vagy ha esik az eső, a szertárban felgyülemlett víz átfolyik és elönti a csarnokot. Ez utóbbira már volt is példa.

A létesítményt a mintegy ezer diákon kívül sportegyesületek is használják, de rendezvényeket is szoktak itt tartani, így komoly problémát okozna, ha használhatatlanná válna az épület.

A Göd Fejlődéséért Közalapítvány pályázott a sportcsarnok szertára beázásának megoldására, tető csapadékvíz elleni szigetelésére, de nem kaptak pénzt. A Gödi Sportegyesület pályázata sikeres volt: 9,8 millió forintot ítéltek oda nekik a padló felújítására. Göd Fejlődéséért Közalapítvány pedig 19,8 millió forintra pályázott, melyből a tetőfelújítás költsége 14,5 millió forintot tett volna ki, de a pályázatot forráshiányra hivatkozva elutasították.

(Címlapkép: Huzella Tivadar Általános Iskola, Wikimedia)