A szerbek most épp Zimonyban rombolják le a délvidéki magyar épített örökséget

A Fidesz és szövetségesei mélyen hallgatnak.

A Magyarország régen Facebook-oldal hívta föl a figyelmet az eredeti ékeitől megfosztott Hunyadi-torony körüli pusztításra, amely március 14-én vette kezdetét.

A Délhír arról számolt be, hogy az oldal szerkesztője még aznap délután felvette a kapcsolatot egy zimonyi örökségkutatóval, aki arról tájékoztatta, hogy

a szerb fővárosi műemlékvédelmi hatóságok le akarják bontani a középkori magyar falmaradványokat, hogy aztán szerviánus stílusra átalakítva, történelemhamisító módon építsék vissza őket.

A hírportál arra is rámutatott, hogy a magyar történelmi múlt eltüntetése és meghamisítása még a zimonyi szerbek életkörülményeinél is fontosabb a hatalomnak. Ugyanis a város Kálvária elnevezésű részében pár hónapja intenzíven süllyedni kezdtek a lakótelepek, a házak többségében napi szinten repedeznek a falak, a tetők, az életveszélyes helyzettel azonban senki sem törődik.

Eközben a Hunyadi-torony környékén gőzerővel folynak a munkálatok:

A Szabad Magyar Szó közben arról számolt be, hogy a rombolás egy sétányfelújítás és a Hunyadi-torony környékének felújítása miatt vette kezdetét.

A portál szerint a belgrádi városvezetés már tavaly is beszélt az intzékedéssorozatról, csak akkor nem kapott széleskörű sajtónyilvánosságot a terv. Ami eredetileg egyébként a Hunyadi-torony megújításáról, környékének rendbetételéről szólt. Most azonban láthatjuk, hogy mit jelent ez a szerbek számára a gyakorlataban.

A felújítás menete és jellege egyébként kísértetiesen emlékeztet az elmúlt 9 év magyar felújítási módszereire: a gyönyörű parkokkal és fás területekkel tarkított Gárdos-hegy zömét egyszerűen le fogják betonozni.

A projekt Ksenija Bulatović építész tervei alapján valósul meg, akinek szándéka, hogy

"kozmetikai fogásokkal Zimonynak ezt a részét olyan oázissá varázsolják, ahová özönlenek a helyiek és a turisták".

A Szabad Magyar Szó szerint Bulatović az eddig érintetlen, halk és rejtett városrészt teljesen átalakítaná: a területre fitnesz-központot, üvegtetős színpadot, valamint ünnepségek és bemutatók tartására alkalmas épületeket húznának fel.

Ebbe a koncepcióba pedig nem férnek bele a történelmi magyar műemlék maradványok.

Ahogy azt a határon túli ügyekben már megszokhattuk,

a barbarizmus kapcsán mind a Fidesz, mind a magyar kormánypárt szövetségesének számító Vajdasági Magyar Szövetség néma és tétlen maradt.

A Fidesz-szövetséges párt asszisztálásával számoltak föl a szerbek egy első világháborús magyar katonatemetőt

Nyom nélkül tüntette el a szerb temetkezési közvállalat az első világháborús magyar katonai temetőt a délvidéki Nagybecskereken, miután a városvezetés átruházta rájuk a katolikus és református temetők karbantartását. Ráadásul mindezt a nagy háború egyik centenáriumi esztendejében, 2017-ben sikerült elkövetniük. A lépéshez az Orbán Viktor szövetségesének számító Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is asszisztált - írja a Délhír.