Fokozott készültségbe helyezték a szerb hadsereget

Fokozott készültségbe helyezték a szerb hadsereget

A legmagasabb szintű harckészültséget rendelték el a szerb katonai erőknél azt követően, hogy Koszovó kapcsán már hetek óta nő a feszültség - írja a BBC nyomán a Népszava. 

Alekszandr Vučić elnök kijelentette, hogy minden intézkedést megtesz „népünk védelme és Szerbia megőrzése érdekében.” Egyes szerbiai médiumok azt állították, hogy Pristina „támadásra” készül az észak-koszovói szerb területek ellen.

Az Európai Unió közvetíteni próbál „maximális önmérsékletre és azonnali cselekvésre” szólított fel, valamint arra, hogy Szerbia és Koszovó vezetői „személyesen járuljanak hozzá a politikai megoldáshoz”.

A belgrádi kormány az elmúlt napokban fokozta fegyveres jelenlétét a határon, miután ellentmondásos jelentések érkeztek egy olyan lövöldözésről, amelyben senki sem sérült meg. A jelentések szerint szerb nemzetiségűeket támadtak meg, de a koszovói hatóságok visszautasították ezt az állítást. Mindazonáltal úgy tűnt, hogy Szerbia a beszámolókat arra használta fel, hogy alátámassza, miért vonultat fel fokozott katonai erőket a határon. 

Belgrád és Pristina között azóta változó intenzitású a feszültség, hogy 2008-ban, tíz évvel a háború után Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Szerbia azóta sem ismer el. Mindez az elmúlt hónapokban fokozódott, ugyanis a szerb nemzetiségűek minden együttműködést visszavontak a koszovói hatóságokkal.

A kiváltó ok többek között a rendszámtáblák miatti vita volt. Pristina azt követelte, hogy a szerb nemzetiségűek adják le a szerb rendszámtáblákat, amelyeket eddig is használtak, és cseréljék le azokat a „Koszovói Köztársaság” feliratú rendszámtáblákra. Eközben Szerbia azzal vádolja Koszovót, hogy a „szerbek elleni terrorizmust” folytat azokon a területeken, ahol mintegy 50 ezer szerb nemzetiségű lakos él. Pristina viszont azt állítja, hogy Belgrád áll azon „félkatonai alakulat” mögött, amely december 10-én útzárakat állított fel Észak-Koszovó szerb többségű területein.