"Szervezett bűnözők csoportját" okolta a kenyai államfő a parlamentnél kirobbant véres zavargásért

"Szervezett bűnözők csoportját" okolta a kenyai államfő a parlamentnél kirobbant véres zavargásért

A sokak megélhetését fenyegető adótörvény ellen országszerte ezrek vonultak az utcára, de a tiltakozás káoszba, erőszakba, fosztogatásba és gyújtogatásba torkollt. A rendőrség támogatására a hadsereget is mozgósították.

William Ruto kenyai elnök televíziós beszédében "egy szervezett bűnözői csoportot" tett felelőssé azért, hogy az országban az adóemelések miatti békés demonstrációk kedden véres erőszakba torkolltak, és Nairobiban a tüntetők délután megrohanták a parlamentet is, majd egy részét felgyújtották - írja az MTI.

Kedd esti beszédében Ruto úgy fogalmazott, hogy a békés tüntetést "szervezett bűnözők csoportja (...) túszul ejtette". Kiemelte, hogy

"a kenyai demokráciát, a jogállamiságot és az ország integritását érte támadás", és az ország nemzetbiztonságát fenyegető súlyos veszélyt emlegetett.

Az államfő hozzátette: a kormány mindent elkövet, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

Aden Duale kenyai védelmi miniszter este közölte, hogy a rendőrség támogatására a hadsereget is mozgósítják.

A tüntetések egy vitatott adótörvény miatt kezdődtek. A jogszabályt kedden a képviselők még megszavazták a parlamentben, mielőtt a tüntetők betörtek az épületbe. A behatolást követően a képviselők sajtóhírek szerint az épület alatt húzódó folyosókon át kimenekültek a megostromlott épületből.

Az adóemelést az egyházak és üzleti vállalkozások is bírálták.

A sokak szerint a megélhetésüket fenyegető törvény ellen Kenya-szerte ezrek vonultak az utcára, de délutánra más demonstrációkon is elszabadultak az indulatok, így a békés felvonulás több helyütt káoszba, erőszakba, fosztogatásba és gyújtogatásba torkollt.

Az afrikai ország több városában felgyújtották azoknak a parlamenti képviselőknek a házát, akik megszavazták a törvényt.

Kenyai emberi jogi szervezetek arról adtak hírt, hogy a zavargásoknak és azok nyomán a rendőrségi fellépésnek legkevesebb két halottjuk volt. A kenyai orvosszövetség közleménye szerint legalább öt embert ért halálos lövés, és a helyszínen számos sebesültet próbáltak ellátni. A közösségi médiában legkevesebb nyolc-tíz halálos áldozatról szóltak a hírek. A helyi kórházak számos sérült ellátásáról számoltak be hivatalos adatok közlése nélkül.

Ruto a televízióban szintén említett halálos áldozatokat, de pontos számukat nem nevezte meg.

Nairobiban a rendőrség kordonnal zárta le a parlament környékét a tüntetők elől, és

könnygázt, vízágyút, valamint éles lőszert is bevetett ellenük.

Kenyai médiaszervezetek kedden délután arról számoltak be, hogy a kormány illetékesei bezárással fenyegették meg őket, ha hírt adnak a tiltakozásokról.

A demonstrációkon főleg a fiatalabb korosztály vonult az utcákra. Kenyában magas a munkanélküliség a fiatalok körében, sokszor a főiskolát vagy egyetemet végzettek sem találnak munkát.

Ruto, aki két éve lépett hivatalba, már számos új adót vezetett be az ország pénzügyi helyzetének javítására.

(Címlapkép: Vízágyúval oszlatja a rendőrség a kenyai kormány által bevezetni kívánt új adók elleni tiltakozást a nairobi parlamentnél 2024. június 25-én. MTI/AP/Brian Inganga)