Szijjártó bevert még néhány szöget a magyar-amerikai diplomáciai viszonyok koporsójába

Szijjártó bevert még néhány szöget a magyar-amerikai diplomáciai viszonyok koporsójába

A Donald Trump pártját fogó, fideszes külügyminiszter drámai zenével kísért videójában szólt be az Egyesült Államok jelenlegi vezetésének. Azt nem tudni, hogy milyen diplomáciai sikereket remél ettől.

Szijjártó Péter láthatóan fáradtan állt a kamera elé, hogy felvegyék a Fidesz-kormány trumpista vonalát erősítő propagandavideóját.

A magyar külügyminiszter a Trump ellen sorra indított büntetőeljárások apropóján érezte szükségét, hogy védelmébe vegye a bukott amerikai elnököt. Szerinte ezek politikai megrendelésre készültek annak érdekében, hogy sikerüljön az ő szavaival élve "diszkvalifikálni" Trumpot "a választási versenyből".

Ezek után arra kérjük nagy tisztelettel az Egyesült Államok demokrata adminisztrációjának minden tagját és minden politikust az Egyesült Államokból, hogy a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos kioktató nyilatkozataikat tegyék be a fiókba.

Vajon hogy érti ezt Szijjártó? Úgy érti, hogy szerinte Amerikában sincs jó állapotban a demokrácia, úgyhogy az amerikaiaknak nincs joga megjegyzéseket tenni a rossz állapotban lévő magyar demokráciáról?

Tovább folytatta a fals érvelést:

Innentől kezdve mi semmilyen kritikát nem fogadunk el ebből az országból a politikai rendszerünk működésére vonatkozóan.

Szijjártó Péter ezután rátért a "békepártiságra", ami tulajdonképpen egyfajta fideszes szekértábor logika: ők a saját meglátásuk szerint békepártiak, tehát akik nem értenek egyet velük, azok háborúpártiak. A külügyminiszter erre alapozva úgy vélekedett, hogy ha még mindig Donald Trump lenne az USA elnöke, akkor "nagyon gyorsan béke tudna lenni a közelünkben, a szomszédságunkban", tehát véget érne az orosz-ukrán háború.

A Fidesz-kormány külügyminisztere rátett egy lapáttal:

Arról is meg vagyunk győződve, hogyha Donald Trump maradt volna az Egyesült Államok elnöke, ez a háború nem tört volna ki.

Ezzel mire akar célozni? Úgy gondolja talán, hogy a háború Joe Biden miatt tört ki, nem pedig Vlagyimir Putyin indított inváziót Ukrajna ellen? Egy a szó legszorosabb értelmében oroszbarát külügyminisztertől ez nem is lenne meglepő...

(Címlapkép: Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Koszticsák Szilárd)