Szijjártó Péter azért nem adja vissza a Barátságért kitüntetést, mert azt még 2021-ben kapta az oroszoktól

Szijjártó Péter azért nem adja vissza a Barátságért kitüntetést, mert azt még 2021-ben kapta az oroszoktól

„Nem gondolkoztam el rajta, mert minden, ami a háború előtt, békeidőben történt, annak semmi relevanciája nincsen most, a háború alatt”

- így reagált Szijjártó Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

arra a felvetésre, hogy visszaadja-e a Szergej Lavrovtól kapott kitüntetését.

Mint az ismert, még 2021-ben a magyar külügyminiszter orosz kollégájától átvehette a Barátságért kitüntetést, amely a legrangosabb elismerés, amelyet Oroszországban külföldieknek adhatnak.

Szijjártó Péter védekezés gyanánt felhozta azt is, hogy korábban Gyurcsány Ferenc a saját otthonában fogadta Vlagyimir Putyint. 

Mondjuk, ez a fajta védekezés nagyon veszélyes kiskapukat nyithat ki, ha csak arra gondolunk, hogy a Harmadik Birodalom is létezett már a II. világháború 1939-es kitörése előtt...

Korábban írtunk arról, hogy a Fidesznek, illetve az Orbán-kormány különböző prominenseinek még nagyon sok kérdésre kell választ adniuk ahhoz, hogy valahogy átértékeljék az eddigi Putyin-politikájukat. 

Az egyik ilyen, hogy Szijjártó Péter tervezi-e az orosz Barátságért Érdemrend kitüntetésének visszaadását. A magyar külügyminiszter ezt orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól kapta, az orosz érdekekért tett tevékenysége után. 

Idén márciusban erről így vallott a külügyminisztérium

"A kormány Magyarország, a magyar emberek és a kárpátaljai magyarok biztonságának garantálásával foglalkozik. Most ez számít csak. Ezzel egyidejűleg mindet megteszünk annak érdekében, hogy a háború árát ne hazánknak kelljen megfizetnie."