Szijjártó Péter szeretné, ha Európa elismerné Izrael jogát az önvédelemre

Szijjártó Péter szeretné, ha Európa elismerné Izrael jogát az önvédelemre

A külügyminiszter szerint képtelenség az Izraellel szemben megfogalmazott népirtás vádja. Azt sem tartja helyesnek, hogy egyesek egy független palesztin államtól teszik függővé a béke lehetőségét.

A Orbán-kormány Izrael mellett áll, azt szeretné, ha Európa kiállna és elismerné a zsidó állam jogát arra, hogy megvédje magát – jelentette ki Szijjártó Péter fideszes külügyminiszter a The Jerusalem Post című izraeli lapnak adott interjújában.

„Sajnos, azt tapasztalom, hogy amikor a nemzetközi politikai színtéren a jelenlegi gázai konfliktus kérdését tárgyalják, valahogy elfelejtik, hogyan kezdődött” - mondta, majd emlékeztetett a több mint négy hónappal ezelőtti terrortámadásra. Magyarország számára az izraeli hadsereg Hamász elleni katonai akciója „terrorellenes művelet”, amelynek sikere nemcsak izraeli, hanem globális érdek is, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy ilyen támadásra sehol a világon ne kerülhessen sor a jövőben – hangsúlyozta.

Magyarország ezért azok közé az országok közé tartozik, amelyek tiltakoztak a Dél-afrikai Köztársaságnak a hágai Nemzetközi Bírósághoz beadott kérelme ellen, amely annak megállapítását kérte, hogy Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben

– jelentette ki Szijjártó.

Szijjártó Péter szerint a népirtás vádja „képtelenség”, és Magyarország kiáll Izrael mellett a szerinte „kiegyensúlyozatlan és igazságtalan” nemzetközi fellépéssel szemben. Ezt azzal is indokolta, hogy Magyarország a Hamász október 7-i támadása által közvetlenül érintett országok egyike, mivel négy magyar-izraeli kettős állampolgár is volt az akkor elrabolt túszok között, egyikük meg is halt.

A magyar diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy a túszok szabadon bocsátása érdekében tárgyalt Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszterrel, valamint az ügyben közvetítői szerepet folyató katari diplomatákkal is. "Úgy gondolom, az egész nemzetközi közösségnek nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelessége is megfelelő nyomást gyakorolni a Hamászra, hogy engedje szabadon az összes túszt, feltétel nélkül és azonnal" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter szerint az Európai Unió nem támogatja eléggé Izraelt.

A Fidesz-kormány minisztere úgy fogalmazott, hogy az EU és Izrael kapcsolata szerinte mindig is "színes volt", több tagországot Izraellel szembeni „elfogult és kiegyensúlyozatlan” magatartással vádolt meg. tanúsítva viszonyult Izraelhez. Hibás döntésként említette például, hogy az EU 2012 és 2022 között egyszer sem hívta össze az EU-Izrael Társulási Tanácsot. Mindeközben a magyar kormány amellett érvelt, hogy ezt az ülést meg kell tartani.

Szijjártó kitért arra, hogy az Orbán-kormány ellenzi Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselőnek az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó elképzeléseit, miszerint szükség lenne egy független Palesztinára.

(Címlapkép: Szijjártó Péter/facebook)