Szijjártó szerint a rasszista magyar szurkolókra a rasszista angolok csak ne panaszkodjanak

Szijjártó szerint a rasszista magyar szurkolókra a rasszista angolok csak ne panaszkodjanak

Az Európa-bajnokság döntője előtt a Wembley stadionban készült videóval reagált Szijjártó Péter a magyar-angol világbajnoki selejtezőn a Puskás Arénában a magyar drukkerek rasszista viselkedése kapcsán tett bírálatokra. A felvételt a külgazdasági és külügyminiszter pénteken tette közzé közösségi oldalán.

Szijjártó Facebook-oldalán közzétett videójához azt írta, hogy az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi "ellenséges budapesti hangulat miatt". Az angliai felvételen az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette.

Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?

- tette fel a magyar szurkolókat egyben mentegető kérdését a politikus.

A magyar szurkolók egy része kifütyülte az angol gárdát, amikor annak tagjai letérdeltek a találkozó előtt. Majd állítólag voltak, akik majomhuhogással hergelték a szigetország színes bőrű játékosait. Emellett arról is beszámoltak, hogy egyesek teli poharakkal vették célba a válogatott játékosait.

A brit médiában megjelent egyöntetű elítélés mellett megszólalt Boris Johnson miniszterelnök is, aki tweetjében "teljes mértékben elfogadhatatlannak" nevezte, hogy az angliai játékosokat rasszista támadások érték Magyarországon. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy "tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból".