Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország és Lengyelország nem enged a vétó ügyében

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország és Lengyelország nem enged a vétó ügyében

Nem hátrál meg a vétó ügyében sem Magyarország, sem Lengyelország – jelentette ki a magyar külügyminiszter.

"Az európai uniós költségvetéssel és helyreállítási alappal összefüggésben kilátásba helyezett vétó ügyében Magyarország és Lengyelország kormánya megerősítette, hogy kitartanak egymás mellett, nem adnak teret az együttműködésük megtörését célzó, semmiféle szándék érvényesülésének"

- fogalmazott Szijjártó Péter az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően hétfőn Brüsszelben.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, mindkét országnak joga van vétót emelni. Szijjártó hozzátette,

"Magyarország és Lengyelország úgy gondolja, hogy egy konszenzussal elfogadott álláspont kialakításához további tárgyalásokra van szükség. A megállapodásra esélyt látnak, ugyanis mindkét ország elkötelezett híve a jogállamiságnak."

Érdemes megemlíteni, hogy a Népszava egy neve elhallgatását kérő magas rangú EU-s diplomatára hivatkozva azt írta, keddig válaszolnia kell Magyarországnak és Lengyelországnak arra, hogy feladja-e az uniós költségvetési és segélycsomag blokkolását.

Emlékezetes, múlt csütörtökön Jaroszlaw Gowin gazdasági ügyekért felelős lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette, hazája kész vétózni bizonyos feltételek teljesülése ellett, nem sokkal később azonban visszakoztak. A kommunikációs zűrzavart elkerülendő, a lengyel kabinetfőnök arról beszélt egy interjúban, hogy a vétóról csak a Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek lenne szabad nyilatkoznia.