Pénteken újra tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói

Pénteken újra tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói


Azt hittük, énekelni fognak

– így búcsúzott múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (ITM) a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól, a látszategyeztetés után. Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan: megmozdulást szervezünk a Kossuth Lajos térre.” – írja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) abban a Facebook-eseményben, amelyben meghirdették a péntek délelőtt 10 órára tervezett tüntetésüket a Kossuth térre. 

A hallgatók szerint Palkovics László múlt héten egy látszategyeztetésen fogadta őket, de tárgyalás helyett a miniszter azt vetette a hallgatók szemére, hogy politizálnak.

A modellváltást célzó törvényjavaslatól pénteken szavaz az Országgyűlés.

Korábban Ne szavazd meg! címmel tartottak demonstrációt június 21-én vasárnap délután az SZFE hallgatói az egyetemük modelljét átalakító törvényjavaslat ellen, mivel feltételeik nem kerültek bele a törvénytervezetbe, így véleményük szerint az továbbra sem biztosítja egyetemük autonómiáját.

Az SZFE épülete előtt június 21-én tartott tüntetésen legalább kétszer annyi rendőr volt mint demonstráló. Már az esemény másnapján megkérdeztük az ORFK-t és a BRFK-t, hogy miért volt szükség ilyen nagy létszámú rendőri jelenlétre egy békés demonstráción, de közel két héttel a tüntetés után sem kaptunk tájékoztatást a rendőrségtől.