Távozik a Momentum éléről Donáth Anna, Fekete-Győr András visszajöhet

Távozik a Momentum éléről Donáth Anna, Fekete-Győr András visszajöhet

A liberális párt elnöke a választási kudarccal indokolta lemondását. Pozíciójára már be is jelentkezett a párt 2022-es bukott választás után lemondott korábbi elnöke.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről – jelentette be a párt jelenlegi elnöke facebook-bejegyzésében.

Kudarcnak értékelte a Momentum szereplését az európai parlamenti választáson, ezért - a felelősséget vállalva - lemondott a párt vezetéséről.

A vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választásokat értékelve a Momentum távozó elnöke kiemelte: szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, a Fidesz-KDNP most először 45 százalék alá került egy EP-választáson.

Felcsillant egy remény, hogy vége lehet ennek a rendszernek - és aki ezt a reményt önös érdekekből eltagadja, az rosszat tesz Magyarországnak

– fogalmazott.

Donáth Anna kudarcként írt azonban pártja európai parlamenti eredményéről. Ennek okát abban látja, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a Momentum európai parlamenti munkájára nemet.

Hangsúlyozta választási sikereiket is: „az, hogy Zuglóban egyszerre győztük le a régi baloldalt és a Fideszt, hatalmas teljesítmény. Ahogy Pikó András és Soproni Tamás újrázása, Bánréve, Vámospércs, Keszthely és Győr elhódítása” – sorolta.

Donáth Anna úgy vélekedett, egy olyan világban, ahol egyre erősebb a szélsőjobb, ahol egyre nagyobb teret nyernek a jobboldali populisták, még inkább szükség van arra, hogy valaki kérlelhetetlenül kiálljon a liberális értékek mellett.

A távozó elnök köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a Momentumot a kampányban, illetve a választásokon. „Nem adjuk fel, dolgozunk tovább értetek és veletek” – búcsúzott.

Az előző választási bukás után lemondott elnök indul a megüresedett pozícióért.

Ma délelőtt bejelentettem a Momentum Mozgalom közösségének, hogy a párt soron következő tisztújításán elindulok az elnöki tisztségért – írta hétfői bejegyzésében Fekete-Győr András.

Szerinte a választási eredmény azt mutatja, hogy a Momentumban változás kell, ha a párt ismét sikeres szeretne lenni. Rámutatott: a választási eredmény drámai mélypontja a Momentum történetének. Reméli, hogy a Momentum jelenlegi elnökségének tagjai levonják majd a következtetést a mostani eredményekből. „Innentől mindenkinek a jövővel kell foglalkoznia” – hangsúlyozta Fekete-Győr.

Készen állok rá, hogy megfordítsam a lefelé tartó tendenciát. Tudom, hogy van igény egy modern, progresszív, cselekvő erőre a magyar politikában

– írta.

Fekete-Győr András azt ígérte, világos, közérthető ajánlattal és következetes politizálással fogják visszaszerezni a választók széles tömegeinek bizalmát.

A liberális politikus rámutatott, hogy tegnap rendszerváltó igényű politikai forradalom zajlott le Magyarországon. Ennek kapcsán gratulált a legerősebb ellenzékiként végző Tisza Pártnak és Magyar Péternek.

(Címlapkép: Donáth Anna/facebook)