Teljesen elszigetelték magukat Orbánék az Európai Parlamentben

Teljesen elszigetelték magukat Orbánék az Európai Parlamentben

Sikeresen kordonba zárták, elszigetelték a Fideszt és szövetségeseiket, tehát a szélsőjobboldali pártokat az Európai Parlamentben.

Tökéletesen működött az egészségügyi kordon az Európai Parlamentben a szélsőjobboldali pártokkal, például a Fidesszel is szemben. Egyetlen képviselőjük sem nyerte el az alelnöki megbízatáshoz szükséges szavazat-mennyiséget - írja a hvg.hu.

Az EP-képviselők nagy többséggel választották meg Roberta Metsolát a következő két és fél évre a Parlament elnökének. Ezt követően szavaztak a 14 alelnöki pozíció betöltéséről is.

Ehhez használta fel a parlamenti többség (az Európai Néppárt, a Szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a szélsőbaloldal) az úgynevezett egészségügyi kordont.

Ezzel blokkolták Orbán Viktorék EP-frakcióját a parlamenti funkciók betöltése során.

Nem csak azt a frakciót blokkolták, amelyikben a Fidesz is van, hanem azt is, amelyikben a másik szélsőjobboldali magyar párt, a Mi Hazánk van.

Azt a lépést, hogy elkordonozták Orbánék frakcióját, a többség azzal indokolta, hogy akik EU-ellenesek és Európa lebontásában érdekeltek, azok egyrészt ne képviseljék az unió semmilyen szinten, másrészt pedig ne vállaljanak felelősséget olyan ügyekben, ahol az EU előmozdítása a cél.

(Címlapkép: Orbán Viktor magyar kormányfő az Európai Parlament plenáris ülésén, Brüsszelben 2016. április 26-án)