Természetvédelmi területen vágott ki fákat Mészáros Lőrinc cége a gödi akkugyár miatt

Természetvédelmi területen vágott ki fákat Mészáros Lőrinc cége a gödi akkugyár miatt

Egy 5-6 méter széles, hosszú sávban kivágták az erdőt Göd és Sződligeti között, mert ott épül 32 milliárd forint közpénzből a Samsung gyárának új vízvezetéke. Csak a Natura 2000-es természetvédelmi területet jelző tábla maradt meg.

A tavasszal még zöldellő, természetvédelmi területen álló erdőt a Mészáros és Mészáros Kft. emberei tarolták le – számolt be az RTL Híradó.

Az Átlátszó cikkére hivatkozva azt is elmondták, hogy:

Annyi víz kell a gödi Samsung-gyárnak, amennyi egy százezres lakosú városnak is elegendő lenne.

Ennek érdekében indult meg az építkezés, ami miatt az erdőt kivágták. A Duna vizét egy 8 és fél kilométeres vízvezetékrendszer szállítja majd Vácról Gödre, onnan pedig a szennyvizet egy 13 és fél kilométeres szennyvízcsatornán vezetik egy szintén emiatt épülő szennyvíztelepre, Sződligetre.

A koreai Samsung akkumulátorgyár érdekében történő beruházás 32 milliárd forint közpénzből valósul meg, és Mészáros Lőrinc cége kivitelezi.

A fideszes Pest Vármegyei Kormányhivatal szerint "az építés nem jár jelentős környezeti hatással", így mindenféle kérdés és hatásvizsgálati eljárás nélkül minden engedélyt megadtak neki.

Eközben több pest megyei városban is vízhasználati korlátozást kellett elrendelni a lakosság számára a korszerűtlen vízhálózat miatt – mondta el az RTL-nek Tetlák Örs, Érd alpolgármestere. Eközben a 32 milliárd nem a lakossági vízhálózat fejlesztésére megy – panaszolta.

A csatorna megkereste a Fidesz-kormányt is, hogy megkérdezzék, mit gondolnak a 32 milliárdos beruházásról és a fakivágásokról. Írásban annyit válaszoltak, hogy a beruházás minden hatósági engedéllyel rendelkezik, és a nemzeti park és a helyi környezetvédelmi igazgatóság is jóváhagyta. A hatóságok ellenőrzik a kivitelezés szabályosságát – ígérték.

(Címlapkép: Tetlák Örs/facebook)