Téved a kormánysajtó, nem Orbán Viktor kezd. Már berúgták előtte a politikai szezon ajtaját

Téved a kormánysajtó, nem Orbán Viktor kezd. Már berúgták előtte a politikai szezon ajtaját

A fideszes médiagépezet nagyon más közvetítést néz, és lehet, hogy az évértékelőre meghívott NER-esek így is gratulálnak majd a miniszterelnöknek a csavaros észjáráshoz és a sejtelmes szóvirágokhoz, de azt mindenki érzi, hogy már nem elég csupán a tántoríthatatlanoknak és a meggyőződéseseknek szónokolni.

“A hagyományoknak megfelelően idén is Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde nyitja meg a tavaszi politikai szezont” – írja tökéletes tévedésben a kormánysajtó. Azt ugyanis a független sajtó jóvoltából egyrészt Novák Katalin exállamfő, Varga Judit volt igazságügyi miniszter és a székéhez végletesen görcsösen ragaszkodó Balog Zoltán már megnyitotta azzal, hogy lemondtak hivatalukról a vérlázító pedofilbotrány nyomán. Igaz, utóbbi nem a református püspökségről, csak a zsinati elnöki posztjáról.

A politikai szezon ajtaját másrészt Varga Judit volt férje, a NER-ben fontos Magyar Péter rúgta be, aki amellett, hogy ugyancsak lemondott az állami cégekben betöltött állásairól, egyúttal elővette az aktuális hatalmi és kommunikációs tébolyt irányító Rogán Antal propagandaminisztert, valamint Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt, akinek vagyona állami segédlettel már akkorára nőtt, mintha a miniszterelnök családjának sikere valójában az ország sikere lenne.

A nyilvánosság előtt bő egy hete hallgató kormányfő tehát ma hiába próbálja megnyitni a politikai szezont, lekésett róla.

A lemondások és a tehetetlen hatalmi csűrés-csavarás ráadásul azt eredményezte, hogy óriási, ötvenezres tömeg gyűlt össze pénteken civil influenszerek és újságírók kezdeményezésére a Hősök terén, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki a gyermekvédelem állapotával és az Orbán-rezsimmel szemben.

Mivel tehát a miniszterelnök a politikai szezon nyitott ajtaján dörömböl,

már nem nagyon lesz elég az a magyar közvélemény számára, hogy „várhatóan az idei beszédben is szóba kerül az orosz-ukrán háború helyzete, az EU-s források ügye, valamint a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választások” közepette az ellenzék gyalázása, a független sajtón való nyelvköszörülés, a Soros-vicceken való nevetgélés és Brüsszel ócsárlása.

Orbán az egész botránynak elejét már nem tudja venni, ezért legalább meg kellene magyaráznia a földindulásszerű elégedetlenség okait, amely már a Fidesz sorait is kikezdte.

Választ kellene adnia a legfőbb közjogi méltóságot maga alá temető, és a református egyházat is megrázó kegyelmi ügy kérdéseire. Különösen azért, mert a sajtó a történések mögött olyan összefüggésekre bukkan, amelyek válaszok nélkül olyan nyugtalanító feltételezésekhez vezethetnek,

lehet-e neki is köze ahhoz, hogy a kegyelmi kérvény elbírálása a lehető legfelháborítóbban és legésszerűtlenebbül történt.

Orbán Viktornak az ügyről akkor is beszélni kellene, ha a független médiát kizárták az esemény helyszínéről. Nyilván nem teszi, azt gondolván, olyan a politikai kommunikáció természete, hogy amiről nem akar beszélni, arról nem is fog. Ami óriási hiba, mert a tavaszi politikai szezont nemhogy nem ő nyitja meg, de az már javában dübörög. És

lehet, hogy az évértékelőre meghívott NER-esek így is gratulálnak majd neki a csavaros észjáráshoz és a sejtelmes szóvirágokhoz, de azt mindenki érzi, hogy már nem elég csupán a tántoríthatatlanoknak és a meggyőződéseseknek szónokolni.

Náluknál sokkal több ember hegyezi majd a fülét, mit mond a kormányfő. Pontosan mi is történt a hatalmi berkekben, hiszen annak költségét is az adófizetők állják. Nem biztos tehát, hogy jó ötlet tovább csigázni a társadalmat, miért mondott csődöt az állam, mert éppen ébredezik, a politikai szezon pedig éppen, hogy csak elkezdődött.

A miniszterelnök híveivel várhatóan majd szombaton 15 órától kezdi évértékelőjét a Várkert bazárban, a sajtó zömét kizárva onnan.

(Címlapkép: Orbán Viktor - Béli Balázs/Alfahír)