Tinédzser-dzsihád: harminc fős terrorista bandát vettek őrizetbe Angliában

A terrorelhárítás emberei azért tartóztatták le a szokatlanul nagy létszámú terroristagyanús csoportot, mert félő volt, hogy hamarosan Szíriába, vagy Irakba távoznak és csatlakoznak az Iszlám Állam csapataihoz.

Emellett megalapozott gyanú merült föl, hogy a potenciális szélsőségesek, akik között 5, iszlám hitre tért tizenéves lány is akadt, fegyveres merényletek végrehajtását tervezték Brighton-ban. A hatóságok szerint ez vagy lövöldözés, vagy tömeges késelés formájában valósult volna meg.

A csoportból 5 férfinak, köztük 3 fiatal testvérnek, a megfigyelések ellenére már 2014-ben sikerült valahogy Szíriába jutnia, ahol csatlakoztak a szélsőséges al-Nuszra Fronthoz. A hírszerzés információi szerint azonban csupán a legidősebb, 22 éves testvér élte túl a kalandot, a többiek mind életüket vesztették a harci cselekményekben, vagy bombázásokban.

A három bandita: Jaffar (17), Amer (22), és Abdullah (18)

További 5 személyt, köztük az egyik lányt, már korábban bírósági végzésekkel tiltották el a Szíriába való utazástól, ám ez látszólag nem nagyon érdekelte a dzsihadistákat.

A hatóságok komoly problémának tartják, hogy egyszerre ilyen sok fiatalt képesek voltak befolyásuk alá vonni a szélsőségesek, sőt sikerült ártatlanok elleni konkrét terrorcselekmények kitervelésére is rávenni őket.

[fb_pages_codes:immigration]

A csoport minden tagjának neve felkerült arra a listára, amin azok szerepelnek, akiknek Szíriába utazása kiemelt nemzetbiztonsági kockázatot jelent a brit rendfenntartó szervek szerint.

Ijesztő adat, hogy a csapat 60 százaléka frissen áttérített muzulmán, és egyikük már részt vett egy radikalizálódást meggátolni hivatott prevenciós programban.