Titkolja az Orbán-kormány, eltöri-e a családi pótlékot

Titkolja az Orbán-kormány, eltöri-e a családi pótlékot

Az immár másfél évtizede változatlan összegű támogatást nemhogy emelnék, hanem még puszta sorsa is bizonytalan a magyar családok előtt.

Nem cáfolta a családi pótlék megszüntetésének tervét a Kulturális és Innovációs Minisztérium - írja a Népszava. A kérdés ugyanis azt követően merült fel, hogy a tárca minisztere, Csák János egy decemberi parlamenti meghallgatáson sajátos választ adott arra a felvetésre, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése:

„Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak”

- szögezte le a fideszes politikus.

A családi pótlék ugyan nem segély, de a válasz az ezt firtató kérdésre érkezett. Ezért kétség támadt Ungár Péterben, az LMP társelnökében is, aki írásban azt kérdezte Csák Jánostól, tervezi-e az Orbán-kormány, hogy megszünteti a családi pótlékot.

Erre Vitályos Eszter, a minisztérium államtitkára reagált, kijelentve: „a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot”. A család-és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája - tette hozzá.

Ebből azonban nem derül ki egyértelműen, megszüntetnék-e a családi pótlékot.

Ezenfelül Ungár arra is kíváncsi volt, hogy ha a kormány nem tervezi megszüntetni a családi pótlékot, mit tett és mit fog tenni az értékállóságának megőrzése érdekében, és hogyan segít azoknak az egyszülős családoknak, amelyek a közlekedés, betegség, illetve több kiskorú gyermek nevelése miatt nem tudnak elhelyezkedni. Erre az államtitkár úgy felelt: több családi ellátás összege emelkedett januártól, és ahogy 2023-ban, úgy idén is több mint 3 milliárd 3 millió forintot biztosítanak a családok támogatására.

A kérdéskörben a Népszava is megkereste a minisztériumot, de válasz nem érkezett.

A családi pótlék összege már másfél évtizede, 2008 óta változatlan, 12 200 forinttól 25 900 forintig járhat gyermekenként; és a gyermek születésétől 20 éves koráig járhat, amennyiben a 18. évének betöltése után is tanulmányokat folytat.

(Címlapkép: Unsplash)