Kitiltaná a mobiltelefonokat az osztálytermekből a Fidesz-kormány, de a TikTokot nem tiltanák be

Kitiltaná a mobiltelefonokat az osztálytermekből a Fidesz-kormány, de a TikTokot nem tiltanák be

A könyvfóliázás marad, a cél, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, L. Simon László kirúgásáért pedig nem vállal felelősséget – jelentette ki Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

„Ha nincs gyerek, nincs jövő, nincs gazdaság” — hangoztatta a lassan kiüresedő fideszes szlogent Csák János az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága előtti éves meghallgatásán, ahol azt mondta, az ország jövője szempontjából egzisztenciális kérdés, hogy gyerekek szülessenek. Ez tény. Hozzátette: minisztériuma minden munkája mögött egységes a társadalomfilozófia áll.

Szerinte a fideszes felfogás szerint a magyar kultúra nemcsak művészeti alkotásokat ért, hanem az észjárást, az életmódot, a hagyományok továbbörökítését is jelenti, aminek első sorban a családokban kell érvényesülnie.

Isten, család, haza és magyar szabadság

– Orbán minisztere ezzel a négy szóval írná le azt, amit csinálnak.

Csák szerint a minisztérium feladata az, hogy amit az elődeinktől örököltünk, azt a következő nemzedéknek átadjuk. Kire gondolt, Kádárékra?

A tárcavezető azt mondta, "világbajnokok" vagyunk a családokra fordított támogatásban, ami jelenleg a GDP 4,3 százaléka. Azt már nem fejtette ki, hogy ekkora anyagi ráfordítás ellenére is a Fidesz-kormány alatt csökkent legtöbbet az anyaországi magyarság lélekszáma.

A fideszes miniszter kifejtette, hogy a családtámogatási rendszert három pillérre: a CSOK-ra, a gyerekvállalással összefüggésbe hozott adórendszerre és bölcsődei, óvodai és iskolai infrastruktúra bővítésére építették.

Erről az albérletben gyereket nevelő házaspároknak és az éhbérért robotolóknak is mesélhetne. Az infrastruktúra bővítésének pedig szép példái az idei tanévtől egyre elterjedtebb konténeriskolák.

Csák szerint az is fontos társadalomfilozófiai pontja a kormány családpolitikájának, hogy „nem avatkozik bele a családok életébe”. Nem avatkozik bele?

Több képviselő is rákérdezett a családi pótlék emelésének lehetőségére, a tehetséggondozási programokra és a csok pluszra. A Jobbik-Konzervatívok már korábban is kérte a támogatás összegének megduplázását.

L. Simon László kirúgásával kapcsolatban úgy fogalmazott, az Országgyűlés hozza a törvényeket, és az állami tisztségviselőknek „kutya kötelességük” azokat betartani. „Nekem sincs választási lehetőségem” — szögezte le, hozzátéve, be fogja tartani és tartatni a törvényeket. Tehát elhárította az egyéni felelősséget az Orbán-kormány minisztere.

A könyvfóliázásról azt mondta, csak a gyerekpolcon lévő könyveket kell befóliázni, ugyanakkor a kormány garantálja, hogy a gyermeknevelés jogát nem veszi el senkitől.

A TikTok internetes platform betiltására nem lát lehetőséget Csák János, azonban most dolgoznak azon, hogy az osztálytermekbe beengedjék-e a telefonokat.

Csák János elmondása szerint sokan a szakképzésből mennek egyetemre, tehát "kinyitották az ajtót, lebontották a falakat" a szakképzés és a felsőoktatás között. A felsőoktatásba idén 106 ezren jelentkeztek, ami 30 százalékos növekedés. Az most nem került szóba, hogy az ELTE egyik modernnek számító épületében egy évig nem volt melegvíz, illetve hogy hogyan kerül valaki egyetemre, ha még a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc volt iskolájában sincs fizikatanár.

A tárcavezető közölte azt is, hogy nem csökkent a kulturális előadások száma. Jövőre bevezeti, hogy az intézményeknek negyedéves jelentést kell tenniük arról, „egy színházi szék hány forintból hány nézőt vonzott”. Magyarán rá fognak menni az általuk balosnak bélyegzett színházakra.

(Címlapkép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (b) a meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén a Parlament Klebelsberg Kunó-termében 2023. december 4-én. MTI/Kovács Attila)