Tizenegyből tizenegy esetben az Eliost ajánlja a mással nem is foglalkozó tanácsadó cég

A Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. mintegy 11 településnek segédkezett olyan tendereknél, melyek az Elios győzelmével zárultak.

A hírportál kiszúrta azt is, hogy a tanácsadó cég tulajdonosa évekkel ezelőtt alkalmazottja volt az Elios későbbi ügyvezetőjének. Egész pontosan az történt, hogy egy bizonyos Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. (Kbt) intézte az Elios megbízásával zárult közbeszerzéseket 2013 vége óta Balatonfüreden, Tapolcán (a településnek 2014 októbere 12-e óta van jobbikos polgármestere), Szekszárdon, Hatvanban, Kalocsán, Siklóson, Cegléden, Sárváron, Hajdúböszörményben, Mezőhegyesen. Holott a törvény még azt sem írta alá, hogy tanácsadó céget kell alkalmazni a közbeszerzésekre és ez nem is számított általános eljárásnak.

A közbeszerzési adatbázis szerint a városok és az ominózus cég között csak ez Elios által megnyert pályázatok eseteiben született előzetesen együttműködés. A 11 pályázat ténylegesen legalább 3,2 milliárd forint értékű megrendelést jelent. A Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. éves árbevétele a 2012-13-as években 22 millió forint volt, aztán ez több mint a duplájára, 48 millióra, majd 54 millióra hízott. A cég tulajdonos-ügyvezetője Bokor Gergő, aki 2011-ben Nemes Lajos mérnök-vállalkozó alatt dolgozott egy Euro Project Kft. nevű cégben. Nemes egy évvel később állt az Elios élére.

Schiffer András LMP-s politikus a sajtóértesülésekre hivatkozva korábban feljelentést tett az Elios megbízásai miatt. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, ellenben egy szerződés kapcsán amit Szekszárd és a Kbt. kötött meg felmerült  

„a költségvetési csalás gyanúja”.