Több jogkört kér az Integritás Hatóság

Több jogkört kér az Integritás Hatóság

Az IH elnöke szerint a mostaninál szélesebb mozgástérre volna szüksége a hatóságnak a korrupció ellen.

A korrupció aláássa nemzetünk gazdaságát, erodálja az ország versenyképességét, rontja nemzetközi hírnevünket és megítélésünket

- írta Biró Ferenc Pál az Integritás Hatóság Országgyűlésnek benyújtott éves beszámolójában. A 24.hu azt írja, az IH elnöke jelezte: az általa vezetett autonóm intézmény első évében a rendszerszintű gondok azonosítására törekedett.

Mint az IH-elnök sorolta:

◾ Feltárták a közbeszerzési és vagyonnyilatkozati rendszerek hiányosságait.

◾ A gondok orvoslására ajánlásokat, gyorsan bevezethető, költséghatékony megoldásokat fogalmaztak meg.

◾ Létrehoztak egy anonim bejelentő platformot, a tényfeltáró munkában jelentős eredményeket értek el.

Biró szerint az Integritás Hatóság autonómiája törvényileg biztosított, de nincs felruházva elegendő jogkörrel. Vagyis azok bővítését kérte, hogy a hatóság szélesebb mozgástérre tegyen szert.

Azok messze elmaradnak az uniós tagállamok hasonló szervezeteinek jogköreitől, a nemzetközi szervezetek (pl. OECD) ajánlásaitól, ráadásul a már meglévőket sem harmonizálták a jogrendszerben, így sokszor nem végrehajthatók. Az elnök részben ezzel magyarázta, hogy az együttműködés az állami szervezetekkel akadozik, hozzáférésük az érdemi információkhoz rendszerszinten nem biztosított.

Az elnök jelezte az Országgyűlésnek, hogy szerinte elengedhetetlen a jogkörök kérdésének azonnali napirendre vétele. A beszámoló alapján meg kellene erősíteni a vizsgálati jogköröket, például

⬛ a helyszínek előzetes értesítés nélküli átkutatásának,

⬛ a bírság kiszabásának,

⬛ a vizsgálattal érintett bármely szervezet által birtokolt adathordozók, az azokon tárolt pénzügyi, jogi és egyéb adatok átvizsgálásának lehetőségét.

Biró Ferenc amellett is érvelt, hogy szerinte biztosítani kellene, hogy a hatóság eljárásaihoz a bank-, adó-, biztosítási titkot, bármely más pénzügyi, jogi és egyéb, törvény által védett adatot, titkot a szükséges mértékben megismerhesse.

(Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke a hatóság idei vagyonnyilatkozati eseti jelentéséről, valamint a szervezet működésének első évéről tartott sajtótájékoztatón a Corinthia Budapest Hotelben 2023. december 7-én. MTI/Lakatos Péter)