Több mint ötmilliárdból bővítheti a Mészáros család cége a József Attila Színházat

Több mint ötmilliárdból bővítheti a Mészáros család cége a József Attila Színházat

Töretlen a felcsúti milliárdos és gyermekei sikerszériája.

Csaknem ezer négyzetméterrel bővül a budapesti József Attila Színház, melynek munkáit Mészáros Lőrinc három gyermekével közös cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. végzi el – írja a 24.hu a Közbeszerzési Értesítőben pár napja feltűnt hirdetmény alapján.

A közbeszerzésen nyertes cégek nettó 5 072 953 809 forintot költenek majd a színházi épület bővítésére.

A kormány beruházáselőkészítő alapjából finanszírozott, a Közbeszerzési Értesítő szerint nettó egymilliárd forintból összeállt tervek még 2021. december 28-án kaptak építési engedélyt, és ezekben egy 5526 négyzetméternyi hasznos alapterülettel bíró, akadálymentesített, ötemeletes épület látszik.

Ahogy azt a Magyar Építők kapcsolódó cikke kifejti:

🟡 megemelik a zsinórpadlást, illetve az oldalszínpadot

🟡 teljesen felújítják a nézőteret, a burkolatoktól a világítási rendszereken át a karzatokig,

🟡 akadálymentesítik a kiszolgáló területeket, így például két lift is születik,

🟡 reprezentatív közösségi teret hoznak létre, és

🟡 kicserélik a teljes színháztechnikát.

A kiírás szerint három évben határozták meg a munkálatok időtartamát, így várhatóan 2026 májusára készülhet el a színház, ami a kivitelezés ideje alatt működni fog – legalább részlegesen.

Az immár 75 éves múltra visszatekintő teátrum kapcsán felidézik, hogy az épület 1947-1948-ban hatvanlakásos társasházként és a XIII. kerületi MSZMP, illetve a kerületi kultúrház otthonaként született. A mostani bővítéssel az épület arca ugyan változatlan marad, az 1968-1969-ben létrehozott hátsó színpadi terület és öltözők, valamint az 1986-ban átadott nézőtéri kiszolgáló területek képe viszont megváltozik a tervek alapján.

Idén tavasszal, írtunk arról, hogy a felcsúti milliárdos családi cége nem csupán hazai tendereken hasít, de a Mészáros-féle Fejér-B.Á.L. stadionfelújításba is belevághatott Szlovákiában, ahol a komáromi futballstadion felújítására és átépítésére vállalkoztak 11 millió euró (durván 4,2 milliárd forint) értékben.

(Címlapkép: Az engedélyezési tervhez készült látványtervek – Forrás: ArchiNest Kft.)