Többek között a forintgyengülés és az amerikai vízumkényszer miatt megint drágulnak az üzemanyagok

Többek között a forintgyengülés és az amerikai vízumkényszer miatt megint drágulnak az üzemanyagok

A héten már másodszorra drágulnak az üzemanyagok, így mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti ára megközelíti a 630 forintot. Januártól a megnövelt jövedéki adó miatt akár 40 forintos áremelés is jöhet.

Érdemes lesz még ma megtankolni az autónkat, mert pénteken a benzin árát ez alkalommal 5 forinttal, a gázolajét pedig 15 forinttal emelik, ami azt jelenti, hogy a benzinért már 42 forinttal, a gázolajért pedig 51 forinttal kell többet fizetni, mint két héttel korábban. Ez már a második üzemanyag-áremelés a héten.

Ennek következtében a 95-ös benzin ára 627 forintra, a gázolajé pedig 628 forintra emelkedik.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője a Klubrádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy a mostani dráguláshoz hozzájárult az Egyesült Államok beutazási szankciója, a forint drasztikus gyengülése, valamint a Brent-olaj áremelkedése is.

Múlt héttől tapasztaltuk azt, hogy egyszeri bejelentéssel kétszámjegyű árnövekedéssel kellett szembesülnünk.

Hangsúlyozta: nem csak a Brent típusú olaj ára emelkedett meg, de a forint is jelentősen gyengült a dollárral szemben, amelynek oka, hogy korlátozzák az Amerikába utazni kívánó magyarok vízumát, illetve a beutazási lehetőségét.

Bujdos Eszter hozzátette: Az olaj árát tekintve az elemzők sem szánítanak ennél magasabb árra az utolsó negyedévben. A jövő évre vonatkozó becslései szerint januártól akár 40 forinttal többet kell majd fizetnünk a benzinért és a gázolajért. Ennek fő oka, hogy a kormány megemelte az üzemanyagok jövedéki adóját.

(Címlapkép: Autós emeli le a töltőpisztolyt a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. MTI/Koszticsák Szilárd)