Befagyasztják a tojás és az étkezési burgonya árát a szeptember 30-ai szinten, lesz egy újabb különadó is

Befagyasztják a tojás és az étkezési burgonya árát a szeptember 30-ai szinten, lesz egy újabb különadó is

Kellemetlen, de ha Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek ígérete beválik, jövőre is kétszámjegyű lesz az infláció hazánkban. A mai kormányinfón ugyanis azt ígérte a tárcavezető, hogy a jelenlegi szint felére csökkentik az inflációt jövőre; csakhogy az ma már 21 százalékos. 

A bevezető után lássuk, miről is döntött tegnap az Orbán-kormány:

Újabb két termék esetében vezetik be a hatósági árat: 

  1. tojás,
  2. étkezési burgonya.

150 forint?! Európa-bajnok lett Magyarország: itt drágult legjobban a tojás

Már csak a fogyasztók állhatnak a tojásdrágulás útjába - ugyanis küszöbön a 150 forintos tojásár is. A Forbesnak tojástermelők arról beszéltek, hogy jövő hónapban már 150 forintot is fizethetünk a tojásokért. A háború, az aszály és a forintgyengülés együttes hatása miatt manapság már heti 20 forintokkal emelkedik az ár - derül ki.

Gulyás Gergely közölte, hogy a nagybani piac kivételével mindenhol szeptember 30-ai szinten rögzítik a tojás és az étkezési burgonya árát. 

Frissítés:

A miniszter az Origo kérdésére közölte: a tojás esetében 25, burgonyánál pedig 10 százalékos árcsökkentésre számít a kormány a mai naphoz képest, az inflációt pedig 0,1-0,2 százalékkal csökkentheti az új hatósági ár bevezetése. 

Lesz egy újabb különadó is. A kormány szándéka, hogy a lakosság számára jövőre se emelkedjen a rendszerhasználati díj, ugyanakkor az ipar esetében nem tudják befagyasztani az áremelkedést. Ezért különadót vetnek ki azokra az energetikai cégekre, amelyek kiegyenlítő szolgáltatást végeznek. Ennek adókulcsa '22-ben 13 százalék, '23-ban pedig 10 százalék lesz, évente 40-40 milliárd forint plusz bevételre számít a kormányzat az újabb extraprofitadótól. 

A miniszter végül arról is szólt, hogy a kabinet belement abba, hogy a Bizottság igénye szerint változtasson az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírói Hivatal hatáskör megosztásán. Így szerinte már az utolsó akadályt is teljesítették a helyreállítási alap utalása előtt.