Török Gábor az orosz–ukrán háborúról: "Nagyon megnehezíti Orbán pávatáncát"

Török Gábor az orosz–ukrán háborúról: "Nagyon megnehezíti Orbán pávatáncát"

Török Gábor politikai elemzővel készített interjút a hvg360, melyben a leghangsúlyosabban a hetedik napja tartó orosz–ukrán háború potenciális hatásait, illetve a magyar belpolitika, Orbán Viktor és a Fidesz helyzetét értékelte a közelgő választások tükrében.

"Az elmúlt 12 évben először fordul elő, hogy az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztott a kormány saját szavazótábora"

– jelentette ki Török Gábor, utalva a jelenleg is zajló ukrajnai háborúra. Kifejtette:

"Alig egy hónappal a választás előtt a Fidesz olyan helyzetben találta magát, amelyre nyilvánvalóan nem készült, készülhetett fel, és amely teljes mértékben átírta a forgatókönyveket, olyan új helyzetet teremtett, amilyenre korábban nem volt példa."

Mit jelent az orosz-ukrán háború a magyar választási kampányban?

Török Gábor politikai elemző Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy az elemzői bölcsesség szerint a válsághelyzet, ha azt nem az adott kormány okozta, általában a hatalmon lévőket erősíti, nekik kedvez...

A politológus úgy látja, a fideszes tábor megosztottsága friss kutatási adatok nélkül is látszik.

"Ez persze nem független a Fidesztől, amely az elmúlt években gondosan „felnevelt egy olyan szörnyet”, a propagandájával táptalajt adott egy olyan gondolkodásnak, amelyik most részben a lépéseit veszélyezteti, korlátozza, részben a saját politikájára lehet veszélyes.
Ez pedig a kormánypárti oldal gondolkodásába nagyon mélyen beépült orosz propaganda"

– emelte ki Török, ám szerinte a szövetségesi elvárások korábban is megvoltak, de egy háború esetén ez egészen mást jelent, mint békeidőben. Mindez pedig 

"nagyon megnehezíti Orbán pávatáncát"

Az elemző viszont figyelmeztet,

"ez nem azt jelenti, hogy a Fidesz elvesztette a választást, csak azt, hogy váratlanul nehéz helyzetbe került a 2022-es választás előtt".

Török Gábor rámutatott, "a Fidesz próbál a jó irányba tapogatózni", a békepártiságot hangsúlyozzák, de "mindig történik valami, ami újabb nehézséget okoz, és amire ismét reagálni kell". Példaként említette a fegyverszállítások, a NATO-kapcsolatok és Ukrajna EU-tagságának kérdését. Ezek szerinte mind megosztják a szavazóikat.

"Egyelőre az ellenzék sem használja ki jól a Fidesz nehéz helyzetét, szerintem sok olyan hibát elkövetett, ami a Fidesz helyzetét inkább könnyíti, mint nehezíti" 

– fogalmazott Török, hozzáfűzve, az oroszpártiság hangoztatása megfelelő lépés, de nem veszik figyelembe, hogy a választók elsősorban empátiára, megnyugtatásra, békepártiságra vágynak. Néhány megszólalásuk szerinte túlzottan agresszívnak és bizonytalanságot keltőnek tűnhetett.

A nyugodt erő iránti igényt pedig a kormánykommunikáció vette észre; itt viszont két kép viaskodik, jelesül a miniszterelnök fegyverszállítmányokat is érintő szavaiban:

"Az egyik, amit mond, hogy azért nem engedi át a fegyvereket, mert továbbra is oroszpárti, a másik viszont, hogy ezzel a békét támogatja és nem akarja Magyarországot belekeverni ebbe a háborúba."

A politológus szerint még nem lehet megmondani, a választók többsége melyik verziót tartja majd hitelesebbnek. "Ez függ attól is, hogy mi történik a fronton, hogy alakul Oroszország ukrajnai agressziója, meddig húzódik el" – tette hozzá, kiemelve:

"Az események alakulásától függően itt még nagyon sok fordulat bekövetkezhet a választásokig."

Török Gábor azt gondolja, a kormányhű "véleményvezérek valószínűleg azért követték el azt a hibát, hogy a lehető legmagabiztosabban álltak bele abba az álláspontba, hogy nem lesz háború, mert magától Orbán Viktortól is ezt hallhatták Balatonfüreden", a február közepi frakcióülésen.

"Szerintem ez egy rettenetesen kellemetlen helyzet a kormány és különösen Orbán Viktor számára, már önmagában az is, hogy hibás volt a háborúval kapcsolatos korábbi helyzetértékelése"

– utalt ezzel a kormány eddigi Kína- és oroszpolitikájára.

Máig kísért Orbán Viktorék oroszpolitikájának színeváltozása

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban világossá tette, hogy Magyarországnak ki kell maradnia az orosz-ukrán háborúból, nem küldünk katonákat, és fegyverszállítmányt sem, mivel "nincs olyan fegyverünk, amit nélkülözhetnénk"...

Török szerint mindez azonban nemzetközi szinten sem kevésbé kellemetlen pillanat Orbánnak. "Ugyan a reakcióidőnek és intenzitásnak is van jelentősége, de igazán a korábban követett politikának van" – vélekedett, majd leszögezte, azt tartja lényegesnek, hogy minden új megvilágításba kerülhet az Orbán-kormány számára.

A háború elhúzódása kapcsán az elemző elmondta azt is, "amíg a háború tart, a választók gondolkodását az érzelmi reakciók fogják meghatározni". 

"Mérlegelőbb, racionálisabb gondolkodást a háború után lehet várni. Ez befolyásolhatja a politikai viták alakulását Magyarországon"

– vetítette előre Török Gábor.