Trump a Watergate-botránynál is nagyobb ügyben reménykedik

Clinton péntek délután az iowai Cedar Rapidsban kampányolt, de akkor még beszédében nem utalt a történtekre. A kampányrendezvényről tudósító CNN hírtelevízió riportere azt jelentette, hogy a demokrata elnökjelölt közvetlen munkatársait sokkolta James Comey FBI-igazgató döntése, és az a tény, hogy az újabb nyomozásról szóló információt a kongresszus republikánus politikusainak írt levelében közölte.

Újraindították a nyomozást Hillary Clinton levelezése ügyében

James Comey, az FBI igazgatója a kongresszusnak küldött levelében jelentette be a döntést. Arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai - miközben egy ettől független ügyön dolgoztak - új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek "hozzátartoznak" a Clinton-féle e-mailek korábbi vizsgálatának ügyéhez.

Este, az iowai fővárosban, Des Moines-ban azonban Clinton már sajtóértekezletet tartott és felolvasta nyilatkozatát. Ebben a többi között hangsúlyozta: az FBI-nak nyilvánosságra kell hoznia a "tények teljességét" az újonnan előkerült elektronikus levelekről.

"Tizenegy napra vagyunk életünk talán legfontosabb választásától. A voksolások már tartanak az országban. Az amerikai nép tehát megérdemli, hogy azonnal megismerhesse a teljes tényeket"

- olvasta fel nyilatkozatát az elnökjelölt.

Clinton azzal próbálta bagatellizálni a nyomozás újraindítását, hogy azt sugalmazta: Anthony Weiner, volt demokrata párti képviselő és válófélben lévő felesége, Huma Abedin (aki Clinton bizalmas munkatársainak egyike) közötti bizalmas levelezésről lehet szó.

"Hallottunk ezekről a pletykákról. Nem tudjuk, mit higgyünk. Ezért kell az FBI-nak tudatnia, hogy miről van szó"

- mondta a demokraták elnökjelöltje. Clinton szerint az újabb vizsgálat nem jelent veszélyt a kampányára, és nem fogja befolyásolni a választókat a döntésben.

Donald Trump ezzel szemben szalmaszálként kapaszkodott bele a vizsgálat újraindításába és a New Hampshire-i kampányrendezvényén leszögezte: ez

"nagyobb ügy, mint a Watergate-botrány volt".

Este, Iowában kampányolva azt hangsúlyozta, hogy ha az FBI újraindította a nyomozást, akkor a háttérben biztosan komoly dolog lehet.

Trump szerint Clinton megpróbálta átpolitizálni az FBI nyomozását, de meglehet, hogy

"mostantól, az FBI bejelentését követően, a választást kevésbé lehet majd elcsalni".

A kampánygyűlésen Trump hívei örömujjongásban törtek ki és Hillary Clintonra utalva azt skandálták: "börtönbe vele!".

Hillary Clinton újabb hazugságát leplezte le az FBI

Eskü alatt hazudott Hillary Clinton az elektronikus levelezéséről, amit külügyminisztersége idején a magánszerveréről bonyolított - számolt be a Breitbart konzervatív hírportál. Tavaly októberben a kongresszus előtt Clinton azt mondta, hogy nem küldött és nem kapott titkosított tartalmú leveleket a nem védett, levelezési magánszerverén.

James Comey, az FBI igazgatója a kongresszusnak küldött levelében arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai - miközben egy ettől független ügyön dolgoztak - új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek hozzátartoznak a Clinton-féle emailek korábbi vizsgálatának ügyéhez. Közlése szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsa, tartalmaznak-e titkosított információkat, és ennek fényében az FBI korábbi döntése - miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen - változatlanul érvényes-e.