Trump: Clinton korrupt, a média manipulál, a választásokon csalások lesznek

"A hatalom békés átadása az amerikai történelem védjegye"

- hangsúlyozta Mike Pence indianai kormányzó, Trump alelnökjelöltje.

Rudy Guiliani, New York korábbi polgármestere is igyekezett hangsúlyozni, hogy Trump nem arra gondolt, hogy az urnánknál csalásokra számít, hanem arra, hogy a média 80-85 százaléka "ellene van".

Pence szerint Trump frusztrált, mert a média "nyilvánvalóan elfogult", és arról számol be, hogy több nő is zaklatással, szexuális kényszerítéssel vádolta meg Trumpot. A milliárdos szerint a vádakból egy szó sem igaz, noha pár nappal a vádak megjelenése előtt került nyilvánosságra egy 11 évvel ezelőtti felvétel, melyen maga Trump beszél arról, hogy kedvére fogdoshatja a nőket, pusztán azért, mert híres. Később azt mondta: sosem tett ilyet.

"A választásokat nemcsak a korrupt Hillaryt támogató tisztességtelen és elferdített média manipulálja teljességgel, de sok szavazókörben is csalnak - SZOMORÚ"

 - írta ezzel szemben Trump, rátrompfolva mindarra, amit korábban írt.

A republikánus párti elnökjelölt az elmúlt napokban mindent megtett, hogy kétségbe vonja a választások tisztaságát, de a közvélemény-kutatásokban a vetélytársa, a demokrata párti Hillary Clinton mögött egyre jobban lemaradó Trump eddig semmivel sem támasztotta alá a vádakat. Néhány államban már megkezdődött a korai szavazás és a levélszavazatok leadása.

Az ingatlanmágnás már az előválasztások során is többször panaszkodott, hogy hátrányos helyzetből indul a választási folyamatban. Legutóbb pedig azokat a médiajelentéseket kifogásolta, amelyek szerint nőkkel erőszakoskodott.

"A média a Clinton-kampánnyal egyetértésben igyekszik befolyásolni a választások kimenetelét soha meg nem történt sztorik hírként való tálalásával!"

- háborgott Trump vasárnap a Twitteren.

A kijelentések republikánus és demokrata körökben is aggodalmat keltenek azt illetően, hogy elfogadja-e majd a politikus esetleges vereségét. Trump az első jelöltvita alatt szeptemberben azt állította, hogy természetesen elfogadja az eredményeket, de pár napra rá a New York Times-nak már azt mondta: "Meglátjuk, mit hoz a jövő."

A republikánus jelölt ráadásul arra buzdította támogatóit, hogy tartsák rajta a szemüket a szavazóhelyiségeken, nehogy elcsalják a választást. Bírálók ezt úgy értelmezték, hogy Trump a demokrata szavazók megfélemlítésére bátorított.