Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint sikeres volt a Trump-Kim csúcstalálkozó

John Bolton szerint Donald Trump megvédte az amerikai érdekeket.

John Bolton úgy fogalmazott, hogy az amerikai elnök megvédte az amerikai érdekeket, ezért - szerinte - a siker megkérdőjelezhetetlen.

"Ha nem lehet jó megállapodást kötni, márpedig az elnök a lehető legjobb ajánlatot tette erre, akkor a megállapodás hiánya jobb, mint a rossz megegyezés"

- hangsúlyozta Bolton. 

A nemzetbiztonsági tanácsadó három televíziós interjúban is a hanoi csúcstalálkozó jelentőségét bizonygatta. A CNN hírtelevízió mellett megszólalt a CBS és a Fox televízióban is. 

A CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos heti politikai vitaműsorában Bolton közölte: a Trump-kormányzat álláspontja szerint "nincs határideje" az észak-koreai atomfegyver-mentesítésnek. "Szerintem az elnök változatlanul optimista, hogy ez megtörténhet" - mondta. Mindazonáltal elismerte, hogy Phenjan nem kötelezte el magát atomfegyver-programja felszámolása mellett.

"Kim Dzson Un maga mondta nekem a legutóbbi találkozónkon, hogy több szakaszra lesz szükség, mire megállapodásra jutunk"

- fogalmazott Bolton. 

A Fox televízióban lényegében ugyanezt ismételte meg. Elutasította azt az értékelést, miszerint a tárgyalások megszakadása kudarc lett volna, kiemelve, hogy nem szabad rossz megállapodást kötni. "Az elnök a szingapúri csúcstalálkozón nyitva hagyta a kaput Észak-Korea számára, de ők nem léptek be rajta" - utalt Bolton a tavaly júniusban Szingapúrban tartott első csúcstalálkozóra. Majd hozzáfűzte: Trump "nyitva hagyta ezt a kaput Hanoiban is", és hajlandó nyitva tartani a következő tárgyalásokig.

Ezen veszett össze Trump és Kim Dzsongun

Ahogy arról mi is beszámoltunk, váratlanul, idő előtt félbeszakadtak Donald Trump és Kim Dzsongun tárgyalásai Hanoiban. Az eredeti tervek szerint közös nyilatkozatot is aláírtak volna ceremoniális keretek között, de a két vezető külön távozott a Metropole hotelből, a közös ebédet is lefújták - a Fehér Ház szerint ennek ellenére konstruktív tárgyalások zajlottak.