Extrém szárazság és kánikula: az egész országra kiterjesztik a tűzgyújtási tilalmat

Extrém szárazság és kánikula: az egész országra kiterjesztik a tűzgyújtási tilalmat

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt szombattól az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat - közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az MTI azt írja, a Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével hozta meg a döntést.

Friss közlésük szerint tehát 

szombattól tilos tüzet gyújtani a hazai erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A Nébih azt javasolta, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

A hivatal figyelmeztetett: az ország egész területén hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata.

Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek 

- világítottak rá.

Legutóbb csütörtöktől Pest és Veszprém megyében lépett életbe a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben volt már ekkor Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, amikor is erre a hat megyére terjesztették ki a tűzgyújtás tilalmát a kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt.

Hat megyében rendelnek el tűzgyújtási tilalmat péntektől

Péntektől Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ezzel hatra nő az érintett megyék száma...