Újabb véres összecsapás kurdok és törökök között

Két török katona és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 15 fegyverese vesztette életét az iraki határnál fekvő Daglica falu közelében, amelyre a légiérő előző nap bombázott - olvasható a vezérkar internetes oldalán.
 
A török harci repülőgépek kedden a PKK észak-iraki állásait is támadták. Eközben egy 20 éves férfit lelőttek Silvanban, ahol a hatóságok három kerületben 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el - mondták a biztonsági erők tisztviselői. Az összecsapások a PKK helyi ifjúsági szárnya és a biztonsági erők között egész nap zajlottak.
 
Az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vasárnapi előre hozott választásokon nyerte vissza abszolút többségét a törvényhozásban. Recep Tayyip Erdogan elnök szerdán úgy nyilatkozott, hogy addig folytatják a PKK elleni hadműveleteket, amíg az utolsó lázadót is "likvidálják".
 
A kurd autonómiáért 1984 óta harcoló PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. Több mint 40 ezer ember, főként kurd fegyveresek haltak meg az elhúzódó konfliktusban.
 
Az évek során Erdogan adott bizonyos politikai és kulturális jogokat a 15 millióra becsült törökországi kurd kisebbségnek, de amikor az AKP az idén júniusi választásokon elvesztette parlamenti többségét, a kormány felhagyott a béketárgyalásokkal.