Újból elfogtak tizenhat embercsempészt, akiket korábban a Fidesz-kormány engedett szabadon

Újból elfogtak tizenhat embercsempészt, akiket korábban a Fidesz-kormány engedett szabadon

A sajtó, a szakemberek és a közvélemény egy része már akkor megmondta, hogy ez rossz lépés volt. Több mint 2000 korábban szélnek eresztett társuk továbbra is szabadlábon van.

Tizenhat, korábban úgynevezett „reintegrációs őrizetbe” helyezett, azaz szabadon engedett embercsempészt fogtak el újból bűncselekmények elkövetése miatt, derül ki Polt Péter válaszaiból, amiket a momentumos Tompos Márton hivatalos érdeklődésére volt kénytelen adni a legfőbb ügyész. Ez a 2290 szélnek eresztett embercsempész 0.7 százaléka.

Tehát 16 ember akadt fenn a rostán másodszorra, miután a magyar állam már egyszer elengedte őket… Hiszen így dolgozik a NER az embercsempészekkel. Szabadon engedik őket

– mutatott rá bejegyzésében a politikus az Orbán-kormány migrációs politikájának ellentmondásaira.

Szerinte ez azt jelenti, hogy 2274 bűnöző továbbra is szabadon garázdálkodik valahol Magyarországon vagy Európában, ami ellen a magyar állam nemhogy nem tesz semmit, hanem szponzorálja azt.

Polt Péter nevében a legfőbb ügyész helyettese, Ibolya Tibor válaszolt:

⚫ a kormányrendelet hatályba lépésétől 2024. június 30-ig 2290 embercsempészt helyeztek „reintegrációs őrizetbe”, azaz engedtek szabadon;

⚫ a szabadon engedettek közül 16 bűnöző „visszafogására és reintegrációs őrizetének megszüntetésére” került sor;

⚫ az újból elfogott embercsempészek esetében az embercsempészet mellett, lopás, testi sértés, illetve közúti baleset gondatlan okozása miatt folyik büntetőeljárás.

Utóbbi egyébként tipikus járulékos vétség az embercsempészek esetében, hiszen autóikkal tipikusan a közúti szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával közlekednek.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója nemrég azt nyilatkozta Tusványoson, hogy az embercsempészek szabadon engedése nem jelent biztonsági kockázatot – emélkeztetett a Telex. A fideszes szakértő szerint annak sokkal nagyobb lenne a biztonsági kockázata, „ha több ezer embert, mondjuk azért, mert autóval vitt valakit, börtönben tartanánk hosszú ideig, ezáltal börtönzsúfoltságot idéznénk elő”. Bakondi azt bizonygatta, hogy a kormány nem veszélyes embercsempészeket, csak sofőröket engedett ki a börtönökből.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)