Határtalan voksmanipuláció: az ellenzék büntetőfeljelentést tesz a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál

Határtalan voksmanipuláció: az ellenzék büntetőfeljelentést tesz a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál

Az Egységben Magyarországért az Európai Ügyészséghez is fordul, mivel azok az RMDSZ-hez köthető alapítványok, amelyek a választási csalásokat szervezik, sok esetben uniós forrásokból működtetik intézményeiket.

"Mindennek van határa, még a határon túli magyar nemzettársaink, testvéreink ki-és felhasználásának is. Hogy Orbán Viktor is megértse, a család az család, de a csalás az csalás" - kezdte pénteki online sajtótájékoztatóját Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője. 

Az ellenzéki politikus úgy látja, csütörtökön bebizonyosodott az, amit mindannyian sejtettünk. Színházi példával élve arról beszélt, hogyha egy puska fel van akasztva a színpadi díszletbe, akkor az a fegyver el fog valamikor dörrenni. Szerinte ez történt ebben az esetben is.

Mint emlékeztetett,

a Fidesz évek óta arra építi a hatalmi manipulációját, és azért szervez magának különféle kisebb-nagyobb szatellitszervezeteket, amiket pénzel is a határon túli magyar világban - például a Vajdaságban és Székelyföldön -, hogy a választási hajrában szavazatokat elcsalva előnyre tegyen szert.

Ujhelyi kiemelte, az egységes ellenzék ezt nem tűri tovább, lesz jogi és politikai következménye.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusait megszólítva arról beszélt, ők hozzájárulnak egy olyan csaláshoz, amely megosztja a nemzetet.

"Nem lennék a helyetekben, hogyha esetleg vasárnap után a választások eredményét az a több tízezer elcsalt szavazat döntené el Magyarországon, amit ti szerveztetek meg Orbánnak és tettestársainak"

- fogalmazott, hozzátéve, "ez volt a határ", innentől az Egységben Magyarországért kénytelen lesz jogi eszközökhöz nyúlni, és a következmények túlmutatnak az április 3-i választásokon. 

Az MSZP-s politikus szerint eddig is lehetett tudni, hogy azért alkotta meg a kormány a jelenlegi választási törvényt, hogy több tíz- akár százezer szavazatot elcsalhasson Orbán Viktor, de most ömlenek hozzájuk a Vajdaságból és Erdélyből azok az információk azoktól a nemzettársainktól, akiket az orbáni és a mostani RMDSZ vezetés által szervezett választási csalás felbőszített.

A levélszavatok körüli csalásokat illusztrálandó, Ujhelyi István felolvasott egy üzenetet, amit tegnap kapott egy erdélyi magyartól. Eszerint az RMDSZ különböző alapítványai - amelyeket a magyar kormány finanszíroz, és ezek emberei vezénylik le a választásokat Erdélyben - arra biztatják a szavazókat, hogy ne adják fel a postán a levélszavazataikat, mert a román posta megbízhatatlan, hanem adják oda, és ha kell, segítenek a kitöltésben is az RMDSZ-es alapítványok munkatársai.

A levélben az is olvasható, hogy:

"Minden választási évben központi utasítás, hogy a Fidesz javára hány százaléknak kell kijönnie a szavazatokból. A levélszavazatokat összegyűjtik az emberektől, kinyitják a borítékokat, az ellenzéki szavazatokat kicserélik fideszesre, ebből következik, hogy rengeteg felesleges boríték és szavazólap keletkezik, amitől félreeső helyeken próbálnak megszabadulni".

Hogy, hogy nem, épp ilyeneket találtak szerdán részben elégetve egy szemétdombra hányva.

Az ellenzéki képviselő megemlítette azt is, hogy a Vajdaságban pedig halottak nevében is összegyűjtötték a szavazatokat és azokat is bedobják.  

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere már márciusban arra buzdította nyilvános Facebook posztban a kinti magyar állampolgárokat, hogy - idézve a bejegyzést - "egyre többünk postaládájába megérkezett a szavazólap, amivel magyar állampolgárként részt vehetünk a magyar választáson. A szavazólapok kitöltésében és azok a konzulátusra juttatásában szívesen segítünk önöknek. A postán kapott iratcsomóval keresse meg kollegáinkat". Ehhez konkrét telefonszámok és neveket is közölt.

Elmondta, tegnap, azaz csütörtökön pedig azzal büszkélkedett szintén a közösségi oldalán, hogy a Maros megyei RMDSZ által szavazatokat vittek el a főkonzulátusra, és összesen "6680 lezárt borítékot DOBTAM BE az urnába" - írja. 

Ujhelyi kiemelte,

"az Egységben Magyarországért büntetőfeljelentést tesz az ügyben magyar rendőrség egyik szervénél, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál, amely feladata, hogy koordináljon a magyar bűnüldöző szervek és a román hatóságok között".

Ujhelyi bejelentette azt is, hogy

emellett az Európai Ügyészséghez is fordulnak, hiszen Románia tagja annak.

Felidézte, azok az RMDSZ-hez köthető alapítványok, amelyek szervezik a választási csalásokat, sok esetben uniós forrásokból működtetik intézményeiket, irodáikat, így az Európai Ügyészségnek van jogköre ahhoz, hogy eljárást indítson.

A z MSZP Európai Parlamenti képviselője hangsúlyozta, nem lehet tovább ezt a nemzetet szándékosan kettészakítani, csak azért, hogy pénzért Orbán hatalmát szolgálják.

Figyelmeztetett, ha győzne a Fidesz április 3-án, akkor befagynak az uniós pénzek, mivel nem fogják többé pénzelni Orbánisztánt.

A levélszavazat-botrányról röviden

Ahogyan arról beszámoltunk, szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett. A helyszínen készült képeken jól látszik, hogy már kitöltött szavazólapokról van szó és néhányon az is kivehető, hogy kikre adták le a szavazatukat azok, akiknek borítékja az illegális hulladéklerakat szemétkupacai között végezte. Az egyik szavazólapon kivehető egy az ellenzéki koalícióra behúzott X, egy másikon pedig a Mi Hazánkra adta le valaki a voksát.

Felgyújtott levélszavazatok: Varga Judit januári rendelete könnyíthette meg a visszaéléseket

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett.

Az ellenzék szerint most megfogták a Fideszt

Márki-Zay Péter közösségi oldalán közzétett posztjában azt írta: "Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból".

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje szerint most nem fog sikerülni a csalás, a végsőkig el fognak menni, a jogászaik már dolgoznak a következő lépéseken.

Az Egységben Magyarországért megsemmisítené a levélszavazatokat, mert egyértelmű a választási csalás

Online sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért pártszövetség „Választási csalással bukott le a Fidesz. Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot!” címmel, miután szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett építkezési hulladékok között.

A Jobbik politikusa, Z. Kárpát Dániel úgy látja, hogy a mai esetek egyértelművé tették, hogy választási csalás történt és nincsenek biztonságban a határon túli magyarok szavazatai.

„Úgy tűnik, ami a kommunistáknál a kék cédula volt, az ma a Fidesznél a levélszavazat”

– szögezte le Z. Kárpát, aki szerint ezt csak úgy lehet kompenzálni, hogy vasárnap mindenki elmegy szavazni.

A határon túli magyarok levélszavazása ügyeskedésekre, választási csalásokra adhat lehetőséget

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója lapunknak elmondta, "körülbelül 20-25 feltépett borítékot találtak, benne a szavazólapokkal. Tehát nem úgy tűnt, hogy ezeket a szavazólapokat vissza akarták volna ragasztani, és a másik, ami érdekes, hogy hiányoznak belőlük a nyilatkozatok".

Gáspárik szerint az egyik legnagyobb gond az ilyen, vagy ehhez hasonló ügyekkel, hogy jogilag nem lehet vele kezdeni semmit, mert nem ütközik semmilyen román jogszabályba ezért panaszt legfeljebb a sóhivatalban tehetnek.

A határon túli magyarok levélszavazása és ez a fajta módszertana a jogszabálynak, ügyeskedésekre, azaz választási csalásokra adhat lehetőséget

- fogalmazott az Alfahírnek.

A román rendőrség legfeljebb csak rögzítheti a nyomokat, de a hazai választási törvényt nem lehet Romániában alkalmazni

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, a jogilag legalábbis ellentmondásos helyzet alapján a román rendőrség is legfeljebb rögzíthette a nyomokat, de más dolga nincs az ilyen jellegű választási csalással, hiszen

a magyar választási törvényt nem lehet Romániában alkalmazni.

További részleteket interjúnkban olvashat.