Azonos nevű pártok: most ősszel is ostobának fogják nézni a választókat

Azonos nevű pártok: most ősszel is ostobának fogják nézni a választókat

Az elmúlt években több olyan elképesztően nívótlan választási csalásról is beszámoltunk, melynek során egy, a Fideszre reális veszélyt jelentő indulóval szemben hirtelen megjelent egy azonos nevű, teljesen világtalan kamujelölt is. Ennek célja nyilvánvalóan az volt, hogy a figyelmetlenebb választók a szavazólapon összekeverjék a valódi ellenzéki és a kamuellenzéki jelöltet, így gyengítve a Fidesz kihívóját.

Az egyik legdurvább példa erre a Rokker Zsoltti néven ismert Erdei Sándor esete volt, aki tavaly ellenzéki indulóként mérette meg magát Miskolc egyik választókörzetében, mígnem kormánypárti hátszéllel megjelent vele szemben egy másik Erdei Sándor nevű jelölt is, aki nagyjából annyit tudott Miskolcról, mint én innen, Budapestről. Őket végül a szavazólapon feltüntetett születési évükkel lehetett megkülönböztetni, s bár a trükk nem vált be (a fideszes induló enélkül is magabiztosan nyert), valójában mégis borzasztó, hogy ez a magyar választói rendszer színvonala, és hogy ilyen aljasságra képes egy uniós ország kormánypártja.

S már most látszik, hogy az őszi önkormányzati választások kapcsán is indulnak a trükközések, Újpesten ugyanis már meg is jelent egy, az ellenzéki összefogásba bezavaró kamujelölt, ráadásul egy volt szocialista arc.

Az Index írta meg, hogy az Újpestiek Közössége Egyesület (UPK), aminek neve alatt tömörült valamennyi ellenzéki párt, és ami a momentumos Déri Tibort fogja indítani polgármesternek, hirtelen érdekes kihívót kapott:

az Újpesti Patrióták Egyesületét, amit ÚPK-nak rövidítenek, pedig nincs is benne semmilyen K-betű.

Ennek vezetője a 75 éves Horváth Imre, egy volt szocialista parlamenti képviselő, aki sértettségében tavaly otthagyta pártját. A lap hiába kérdezte őt az ÚPK-ról, gyakorlatilag semmire nem tudott választ adni, még arra sem, hogy a bírósági bejegyzésben szereplő „cél szerinti leírás” miért szószerinti másolata az UPK leírásának.

Déri Tibor, az ellenzék közös polgármesterjelöltje szerint a Wintermantel Zsolt fideszes polgármesterhez „bejárással rendelkező” Horváth mögött a Fidesz állhat.