Féláron adják el és szántják be az újpesti művelődési központot

Egy hónappal a döntés után meg is kérdezték a helyieket. 

A január 24-i képviselő-testületi szavazás után öt héttel tartottak szerdán lakossági fórumot az ikonikus helyi intézmény megszűnését jelentő tranzakcióról. A művelődési központ megvételére hogy, hogy nem, egyetlen pályázó volt, amely korábban már egy másik bezárt újpesti közintézményre is rátette a kezét. 

A MAXIMAL QUALITY HOME Kft. az Újpest-Központban, a metrótól egy percnyi sétára levő ingatlant 500 millió forintért, azaz nagyjából 76.000 forint/négyzetméter áron vásárolhatja meg. Érdekes, hogy ugyanezen a testületi ülésen döntöttek egy másik, szintén a városközpontban levő önkormányzati épület privatizálásáról is. A Jókai utca 5. szám alatti ingatlant azonban négyzetméterenként 166.000 forintért adják el. 

Vagyis az művelődési központot négyzetméterre bontva kevesebb, mint a feléért veheti meg az egyetlen pályázatot benyújtó cég. 

Az ellenzék hiába tiltakozott, Wintermmantel Zsolt fideszes polgármester és a kormánypárti többség szerint ez igenis jó üzlet. Olyannyira, hogy a befektető kedvéért módosították a helyi és a fővárosi településszerkezetei tervet is, így a közintézmény helyére hamarosan iroda-, vagy lakóház épülhet. 

Ez végképp nem nyerte el a helyiek tetszését, sokan attól tartanak, hogy az intenzív beépítés a jelenleginél is élhetetlenebbé eszi az amúgy is zsúfolt városközpontot. A környéken már így kevés parkolóhely van, ha az igény növekszik, ez a gond még tovább súlyosbodik majd. A lakossági fórumon többen azt kifogásolták, hogy, ha már mindenképp le akarják bontani az elmúlt évtizedekben ikonikussá vált, sok újpesti számára fontos művelődési központot, akkor miért nem közpark épül a helyére?

Komoly felháborodást keltett az is, hogy a kerület vezetése 

miért a már végleges döntés után egy hónappal kérdezi meg a helyieket?

A MAXIMAL QUALITY HOME Kft.-nek egyébként nem ez lesz az első újpesti projekje – és az előző sem zöldbarát jellegéről híresült el. A bezárt Szülőotthon ingatlanját is ők vásárolták meg ugyanis, és az egykori kórház szép, nagy parkjának fáit nagy részben kivágták – hogy aztán igen vastag arcbőrről tanúbizonyságot téve „Szigeti Garden” néven hirdessék a zöldterület helyébe épített lakóingatlant. 

A helyi portál szerint felmerül a gyanú, hogy a nemrégiben felújított piac tetejére azért építettek rendezvényközpontot, hogy Az Ady-t mihamarabb be lehessen szántani. 

Az Ady Endre Művelődési Központ 1986-ban nyílt meg. Teljes alapterülete 3689 m2 a nyitott, három részre tagolt épület két külső szárnyának földszintjén üzletek, emeletén előadótermek, klubszobák, a központi épület földszintjén pedig az Újpest Színház működött. Udvara évtizedeken óta kedvelt találkozóhely a fiatalok körében. Az intézményt tavaly márciusban zárták be - jó eséllyel már készülve az ingatlan értékesítésére.