Orbánék döntöttek: azért nem engedünk át fegyverszállítmányokat, mert azokat a határnál megsemmisíthetnék az oroszok

Orbánék döntöttek: azért nem engedünk át fegyverszállítmányokat, mert azokat a határnál megsemmisíthetnék az oroszok

Gulyás Gergely a mai kormányinfón beszélt a kormány orosz támadással kapcsolatos döntéseiről. Meglepetés nincs, a kancelláriaminiszter közölte, az Orbán-kormány határozott döntése, hogy nem küldünk katonákat, és semmilyen fegyverszállítmány nem engedünk át a határon. Ezt azzal magyarázta, hogy komoly az esély, hogy a határon az átlépés után ezeket a szállítmányokat megsemmisítik. Ez a döntés indokolt és helyes - mondta, hozzátéve: a legfontosabb a kárpátaljai magyarok biztonsága.

Általánosságban pedig leszögezte: Magyarország biztonsága az első, és hogy ne keveredjen bele a háborúba.

Kormányinfó: vége a maszkviselésnek, a kötelező oltásnak és a védettségi igazolványnak

Kevesebb, mint egy héttel azután, hogy az Egységben Magyarországért felhívta a figyelmet egyes járványügyi intézkedések feleslegességére, az Orbán-kormány is lépett. A mai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, átbeszélték a vírushelyzetet, és úgy értékelték, túl vagyunk az koronavírus-járvány ötödik hullámán, megszűnnek bizonyos korlátozások.

Beszélt a háború elől menekülőkről is. A kormány "igyekszik" koordinálni és támogatni a civilek adományozási és segélyakcióit. 

Elmondta, hogy eddig több mint 120 ezren lépték át a határt, az áthaladás folyamatos, mindenkinek belépést biztosítanak. 

Gulyás Gergely elmondása szerint 1,350 milliárd forintos támogatást adott erre a célra most a kormány, de ezt az összeget még növelhetik. 

A kormány minden olyan szankciót támogat, amit valamennyi EU-s ország támogat, nem kíván vétóval élni, elítélik az orosz támadást, a háború nem megoldás

- jelentette ki Gulyás Gergely, hogy aztán árnyalja is a képet: de óvatosnak kell lenni, a háborút árát ne a magyarok és az európaiak fizessék meg. Ne hozzunk olyan szankciót, ami nekünk sokkal jobban fáj, mint az oroszoknak. Felelőtlenségnek nevezte az energiaszektorban a szankciókat.

Mindenkinek lehet politikai véleménye Paks 2-ről, de ha a szabadpiacról kellene beszerezni az ott termelt energiát, akkor az 260 ezer forint éves többlet terhet jelentene (egészen pontosan 264.500 forinttal) minden magyar családnak, ez havi 22 ezer forintot jelentene. Gulyás Gergely szerint a gázszállítás ugyanebbe a kategóriába tartozik. 

Kiderült a kormányinfón, hogy van olyan 12 önkormányzat, aki pénzt bukott az orosz Sberbank csődje miatt: az állam gondoskodik a bérkifizetésekről, és ad kedvezményes hiteleket is ezeknek a településeknek. Elmondta, néhány ezer olyan számlatulajdonos van, akiknek több mint 100 euró betétje volt a Sberbanknak a 70 ezer magyarországi betétes közül. Őket csak 100 ezer euróig kártalanítja a biztosító.

Legalább négy robbanás sújtotta Kijevet, újra tárgyalnak ma az oroszok és az ukránok (percről percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez. Magyarország is támogatja Ukrajna gyorsított felvételét az Európai Unióba - jelezte Szijjártó Péter.