Oroszország megtámadta Ukrajnát: kijevi robbanások, hadiállapot, légtérzár

Oroszország megtámadta Ukrajnát: kijevi robbanások, hadiállapot, légtérzár

Teljes körű támadás, robbanások

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Mindez az után, hogy különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében csütörtök hajnalban. A hírt a CNN is megerősítette.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait. A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben.

A csütörtök hajnali orosz légitámadások következtében Kijevben lakóépületekben keletkeztek károk - erősítette meg az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír.

Oroszország lezárta légterét a nyugati határa mentén

Eközben Oroszország március 2-ig lezárta a légterét a polgári légi járművek számára az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén - közölték kedden az orosz légügyi hatóságok.

A döntést a polgári repülőgépek repülésbiztonságát fegyverek és katonai felszerelések használata miatt fenyegető nagyfokú veszéllyel indokolták. A légtérzárlat az ukrán és fehérorosz határ mentén minden magasságban érvényes. A tilalom az állami légi járművekre nem vonatkozik.

Korábban az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal honlapja számolt be róla, hogy az Ukrajna felett korlátozták a polgári légi közlekedést a lehetséges fenyegetések miatt. Korábban az Avianews című szakkiadvány arról számolt be, hogy a Ukrajnában harkivi és a dnyiprói repülőteret szerda estétől csütörtök reggelig bezárták.

A dollár árfolyama a moszkvai tőzsdén 2016 januárja óta először lépte át a 84 rubelt.

Háború - Rendkívüli állapotot jelentettek be Ukrajnában

Rendkívüli állapotot jelentett be az ukrán kormányzat, amely legalább 30 napig tart majd. Mint ismert, hétfőn Vlagyimir Putyin orosz csapatok vezényelt be Luhanszkba és Donyeckbe. A lépés néhány órával azután történt, hogy aláírta a régiók függetlenségét elismerő rendeleteket. Több amerikai és nyugati tisztviselő figyelmeztetett, hogy ez egy nagyobb, Ukrajnát célzó katonai művelet nyitányaként szolgálhat.

Hadiállapot Ukrajnában

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot - jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben.

A bejelentést az elnök azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).

"Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be" 

- fogalmazott az államfő.

Hozzátette, hogy "egy perce" beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését.

Az embereket arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, hogy ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és a fegyveres erők mind teszik a dolgukat és ígértet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt.

Az oktatás is felfüggesztve orosz területeken

Felfüggesztették az oktatást is az oroszországi Belgorod megye és a Krím Ukrajnával határos területein, a Vlagyimir Putyin által elrendelt katonai támadás miatt. A moszkvai tőzsde csütörtök reggel minden piacon felfüggesztette a kereskedést.

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement erőszakos politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el és az annexiót Ukrajna területi épsége megsértésének tartja.

Határőrség: a támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből indult

Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult - közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat.

A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.